Blog: ‘Frank droomt over een mooi gebouw, maar is dat ook duurzaam?’


Selina Roskam van RVO.nl en Cindy Vissering van SBRCurNet bloggen naar elkaar over wat ze meemaken en welke kennis ze daarbij delen rondom duurzaam bouwen.

Hoi Cindy

Ik kon niet wachten op je reactie. Vorige week heb ik een presentatie gehouden op de Energievakbeurs over Frank. En die wilde ik even delen.

Frank is directeur van een zakelijke dienstverlener met zo’n 100 medewerkers in dienst. Hij droomt over een mooi gebouw. Zijn medewerkers zitten nu verspreid en er kan gewoon nog veel aan de huisvesting verbeterd worden. Frank’s reis gaat langs vier adviseurs, namelijk de makelaar, de EPA-adviseur, de gecertificeerde Duurzame energie-adviseur en de subsidie-adviseur. En op zijn reis komt hij diverse handjes tegen die over wetgeving gaan.

Stop: wetgeving

De eerste gaat over het energielabel. Tenslotte ben je als verhuurder of verkoper verplicht die te hebben en te tonen als je verhuurt, verkoopt of nieuw bouwt. De ILT doet steekproefsgewijs controle op aanwezigheid.

De tweede gaat over het Activiteitenbesluit. Infomil heeft recent de lijsten met erkende maatregelen verspreid en de ingangsdatum, 1 december voor kantoren, bekend gemaakt. Ik hoop dat we via RVO.nl gauw wat verduidelijking aan ondernemers kunnen bieden op dit gebied, want het is nogal gepuzzel. Laaghangend fruit zijn de maatregelen die snel terug te verdienen zijn, zoals HR++ glas, energiezuinige verlichting en isoleren van de leidingen. Handhaving gaat via de Omgevingsdiensten.

Ook de airco-inspectie is er eentje voor gebouweigenaren. Je moet je airco periodiek laten keuren op energiezuinigheid. De allereerste keer gaat via een schema dat op onze site staat. De ILT controleert.

De verplichte energy-audit is er alleen voor grote bedrijven. Volgens het schema valt Franks bedrijf hier niet onder. De omgevingsdiensten controleren de audit.

Met de medewerkers

Samen met zijn medewerkers, van financieel tot HR, van facilitair tot ICT, komt Frank tot een weloverwogen beslissing een gebouw te kopen met Energielabel G en daar vervolgens een prettig kantoor van te maken, misschien wel met een C-label of zelfs een A.

Energievakbeurs

Deze presentatie gaf ik tussen het geweld van biomassaketels, zonnepanelen en energiemanagementsystemen.

Commentaar uit de zaal was:

“Dit is wel echt een ideaal plaatje”

“Kan dat niet eens geïntegreerd worden?”

We doen ons best, was mijn reactie. Het energielabel is verwerkt in de erkende maatregelenlijsten. Maar voor de andere… het kan inderdaad beter.

Naast mijn verhaal stonden ook 3 topondernemers op het podium:

  • a.s.r. vertelde over de duurzame renovatie van het 80.000 m2 tellende gebouw op Rijnsweerd in Utrecht
  • OVVIA gaf de kansen aan voor energiebesparing als uitvoerende partij en tipte de regelingen van RVO.nl
  • LIDL legde uit waarom duurzaam beter is dan traditioneel

Frank viel er een beetje bij in het niet, maar wat mij betreft moeten we niet vergeten dat er heel veel bedrijven zijn zoals Frank. 57% van de IT-dienstverleners is tussen de 100 en 249 medewerkers groot (zegt CBS).

En dromen die niet allemaal over een kantoor zoals Google?