Column Bert van Renselaar: ‘Vieze gebouwen en hippe apps’


Deze column verscheen ook op FMN.nl.

Gebouwen zijn vies. De gebouwde omgeving zorgt voor maar liefst 36% van de totale CO2-uitstoot, meer dan bijvoorbeeld de industrie of de transportsector. Om de in Parijs afgesproken klimaatdoelstelling te behalen zullen we de Nederlandse vastgoedsector nodig hebben. Met een investering van € 100 miljard kan de CO2-uitstoot van alle Nederlandse gebouwen gehalveerd worden. Met een terugverdientijd van 5 jaar en een gemiddeld rendement van 12% is dit economisch een aantrekkelijke business case. Klinkt mooi, maar werkt dat ook?

Er zijn genoeg voorbeelden van koplopers zoals ASR en Alliander die met hun duurzame gebouwen laten zien hoe hier grote stappen in genomen kunnen worden. Maar voor alle gebouwen geldt dat met kleine stappen al forse quick wins gerealiseerd worden. De grootste uitdaging is dan ook niet technisch van aard.

Uit onderzoek is gebleken dat de belangrijkste knelpunten het ontbreken van tijd, geld en een duidelijk plan zijn. Ongeacht sector, type vastgoed of de grootte komen deze knelpunten vrijwel altijd voor. Om de klimaatdoelstelling te behalen zullen deze knelpunten gezamenlijk en op grote schaal opgelost moeten worden. Een nieuwe aanpak met slimme software en hippe apps is een bewezen strategie om de markt grootschalig in beweging te zetten. Voorbeelden als Uber, Airbnb of Thuisbezorgd hebben dit laten zien.

Ook voor verduurzaming bestaan dergelijke tools zoals CSR Manager. Deze slimme software is ontwikkeld voor het zelf vinden, implementeren en monitoren van energiebesparingen. Het systeem is zo ontworpen dat het mogelijk is om met minimale input een realistische besparing te laten berekenen. Met minimale inspanning wordt een overzicht op maat gegenereerd van maatregelen om een specifiek gebouw te verduurzamen inclusief de benodigde investering en terugverdientijden.

In veel markten zijn het juist de nieuwe spelers zoals Tesla die met een vernieuwende aanpak het landschap voorgoed veranderen. Ook in de vastgoedsector zullen er nieuwe partijen opkomen die veel sneller en effectiever dan de huidige spelers zullen inspelen op de veranderende marktomstandigheden. En dat lijkt me een mooie kans want dergelijke innovatieve spelers kunnen de vastgoedmarkt zo veranderen dat zuinige gebouwen onze klimaatdoelstelling gaan realiseren.

Bert