Het eerste zero-energy hotel ter wereld


Dit bericht verscheen ook op RVO.nl.

Dutch Green Company bouwt op Amsterdam-IJburg het eerste zero-energy hotel ter wereld. Het combineert zonne-energie met de kracht van wind in een ‘powerdak’. Dit is één van de innovatieve technologieën die in de nieuwe publicatie ‘Kennis over duurzame gebouwen en hun gebruikers’ (download) staan.

Nieuwe technologieën en concepten

De publicatie is een samenvatting van alle onderzoeken die zijn gedaan in het kader van het lange termijn-programma Het Energie Onderzoek Subsidieprogramma (EOS). RVO.nl ontwikkelde dit in 2007 in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het zorgde voor het tot stand komen en verder brengen van nieuwe technologie en concepten. De onderzoeken naar ventilatie(eisen) binnen het project Duurzame projectontwikkeling gebaseerd op duurzaam bouwen, renoveren en wonen na 2015 zijn ook nog steeds relevant en actueel.

Powerdak, klimaatcascade en zonneschoorsteen

Onder andere de drie technieken die in het zero-energy hotel in Amsterdam-IJburg worden toegepast staan in het rapport. ‘Het Powerdak’ is ontwikkeld om zo efficiënt mogelijk om te gaan met wind en zonne-energie. De Klimaatcascade werkt als een natuurlijke warmtewisselaar. De zonneschoorsteen is een schacht waarin de zonnewarmte geoogst wordt om het gebouw en het tapwater op te warmen.

Jarenlang onderzoek

TU Delft heeft jarenlang onderzoek gedaan en met behulp van EOS vanaf 2008 gewerkt aan idee-ontwikkeling, testen en prototypes. Uiteindelijk kunnen deze nieuwe concepten nu worden toegepast in dit zero energy hotel, ontwikkeld door Dutch Green Company.

Download

Kennis over duurzame gebouwen en hun gebruikers

PDF document | 2,15 MB

Het EOS lange termijn-programma zorgde voor het tot stand komen en verder brengen van lange termijn-onderzoek naar nieuwe technologie en concepten. Deze kennis is nu verzameld en gedeeld. Deze publicatie bevat een samenvatting van alle onderzoeken gericht op de langere termijn (2020) die de afgelopen jaren zijn opgeleverd (december 2015).