Demonstratiehuis zet biobased bouwen op de kaart


Dit bericht verscheen eerder op RVO.nl.

Alles is duurzaam aan het biobased huis dat op 14 april 2016 te bewonderen is tijdens de Innovation Expo in Amsterdam. De wanden zijn afgewerkt met lijnolieverf, het tapijt is gemaakt van oude visnetten en de elektriciteit komt van plantjes.

Het ministerie van Economische Zaken – een van de initiatiefnemers van de expo – hoopt zo de biobased sector een steuntje in de rug te geven. “Biobased past binnen de duurzaamheidsambities van de Nederlandse overheid”, zegt Patrick Folmer, namens RVO.nl betrokken bij de bouw van het biobased huis.

Revolutie in de bouw

“Bouwmateriaal uit biomassa is een duurzame vervanger van bouwmateriaal vervaardigd uit fossiele grondstoffen. Het is momenteel nog een kleine markt, maar wel een markt met veel potentie. Als de sector groeit, is dat ook gunstig voor de Nederlandse economie.” Folmer verwacht dat de vraag naar biobased materialen in de toekomst zal toenemen. De afhankelijkheid van traditionele bouw zal afnemen: “We staan aan de vooravond van een revolutie in de bouw.”

Green Deal Biobased Bouwen

In 2013 is de Green Deal Biobased Bouwen opgericht om wettelijke obstakels aan te pakken. Patrick Schreven van bouwbedrijf ORGA Bouw, die meebouwt aan het huis, zegt: “Daar zijn inmiddels al stappen in gezet. Het uiteindelijke doel is om een gelijker speelveld te creëren en zo de toepassing van biobased materialen producten en bouwconcepten te bevorderen.” Eerst staat het biobased huis op de Innovation Expo. Daarna zal het huis ook op andere plekken in Nederland te zien zijn.

Meer informatie

Lees meer over het biobased demonstratiehuis in BouwTotaal van februari 2016. Wilt u het biobased demonstratiehuis bezichtigen? Kom dan op 14 april naar de Innovation Expo.