ISSO-instructie geeft handvatten voor energiebesparing industriële gebouwen


Het verplichten van energiebesparing staat hoog op de politieke agenda. Hoe en waarop kan de industrie haar energiegebruik aanzienlijk verminderen? De ISSO-instructie geeft u direct toepasbare handvatten.

Voor industriële bedrijven liggen de oplossingen voor de vermindering van energiegebruik soms voor het oprapen. En ze zijn vaak nog betaalbaar ook. ‘Een betaalbare besparing van 2% per jaar haalt een industrieel bedrijf in de maakindustrie op zijn sloffen, dus 3% moet zeker kunnen,’ stelt Jan Grift, ISSO-instructeur en adviseur in energiebesparingen: ‘Echter, bedrijven zijn zich niet altijd bewust van de mogelijkheden of het ontbreekt ze aan technische kennis.’ Een aantal van die maatregelen reikt Grift u aan in de ISSO-instructie ‘Energiebesparing in industriële gebouwen’. Na de instructie kijkt u met een duurzame bril naar installaties.

Wat zijn de onderwerpen?

U krijgt onder meer kennis aangereikt over een aantal concrete, effectieve en efficiënte energiebesparende maatregelen, waaronder:

  • Klimatisering van bedrijfshallen
  • Warmte-, stoom- en persluchtopwekking
  • Monitoring en targeting

Behalve de techniek krijgt ook het financiële aspect aandacht. Investeringen die zichzelf terugverdienen bijvoorbeeld. Productieprocessen komen niet aan de orde. Basis van de instructie is het ISSO-handboek ‘Energiebesparing in industriële gebouwen’.

Waar en wanneer?

De instructie staat gepland op woensdag12 oktober en donderdag 3 november van 9.30 tot 16.30 uur in Rotterdam. Meer informatie vindt u op www.isso.nl

Voor wie?

Deze instructie is interessant voor facilitair managers, adviseurs en ontwerpende installateurs.

Door wie?

Uw ISSO-instructeur is Jan Grift. Als adviseur bij Energy Matters heeft Grift al meer dan 200 industriële bedrijven doorgelicht op energiebesparingsmogelijkheden.

Uw investering

De kosten zijn 245 euro p.p. (excl. btw, inclusief lunch en hand-out). Leden van TVVL en FEDEC krijgen 10% korting. Vermeld bij aanmelding graag uw lidmaatschap.