Minisymposium Energie producerende gebouwen tijdens Dutch Green Building Week


TNO nodigt u graag uit voor een minisymposium rond innovaties voor duurzame energieleverende gebouwen, waarbij onder andere een demonstratie wordt gegeven van een werkende, verliesvrije, warmtebatterij. Het symposium is onderdeel van de Dutch Green Building week en vindt 28 september van 13.00 – 17.30 uur plaats op de Bouwcampus en in het Materiaal, Energie en Constructies -Bouwlab in Delft.

In het Energieakkoord is afgesproken dat de Nederlandse gebouwde omgeving in 2050 volledig energieneutraal is. TNO werkt samen met partners aan concepten die woningen en bedrijfspanden energieleverend maken en die tevens prettig, leefbaar en gezond zijn. Ze produceren netto meer energie dan ze verbruiken. Dát is de grote stap voorwaarts. Om energiepositieve gebouwen te realiseren, bekijken we energie vanuit drie invalshoeken: opwekking, opslag en gebruik.

Innovaties en unieke demonstratie warmtebatterij

Tijdens dit minisymposium tonen we innovaties uit nationale- en Europese programma’s, inclusief een demonstratie van de eerste operationeel geteste warmtebatterij vanuit het Europese MERITS project die speciaal naar Nederland is gehaald. Deze warmtebatterij is het eerste werkende systeem ter wereld dat op basis van zouthydraten voor de verliesvrije opslag van zonnewarmte op dergelijk grote schaal is getest. Het systeem heeft de potentie om op compacte wijze seizoensopslag in de gebouwde omgeving mogelijk te maken. Daarnaast laten we het concept zien van een energieleverende woning en de experimentele ontwikkelomgeving ten behoeve van gebouwinnovaties van TNO.

Programma

13.00 – 13.15 – Ontvangst op de Bouwcampus
13.15 – 13.30 – Welkom door Peter Paul van ’t Veen, TNO
13.30 – 14.00 – Actieve gevels die zich aanpassen aan de energiebehoefte, Chris Geurts
14.00 – 14.30 – Demonstratie MERITS warmtebatterij: Christophe Hoegaerts, TNO en Juliusz Zach, Mostostal Warszawa
14.30 – 15.00 – Energieoptimalisatie en gezond binnenmilieu, Wouter Borsboom, TNO, Andre Meester, VLA
15.00 – 15.45 – Korte wandeling naar het MEC-Bouwlab met aansluitend een pauze
15:45 – 16.45 – Rondleiding in het Bouwlab langs demonstraties: MERITS:
warmtebatterij op basis van zouthydraten, Energieopwekking in de gebouwschil, Ontwikkelfaciliteiten gebouw geïntegreerde PV en zon thermische systemen, warmtepompen en ventilatietechnieken.
16.45 – 17.30 – Netwerkborrel

Voor wie interessant?

Het symposium is o.a. interessant voor projectontwikkelaars, bouwers, architecten en de toeleverende industrie. Het is bedoeld voor partijen die nieuwsgierig zijn of op zoek zijn naar concepten en oplossingen voor duurzame bouw en naar concepten die bijdragen aan het verduurzamen van energie in de gebouwde omgeving. Het symposium kan ook interessant zijn voor politici, beleidsmakers en journalisten die in concrete innovaties zijn geïnteresseerd.
Aanmelden kan door het invullen van bijgaand inschrijfformulier. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging.