Zes vragen aan John van Wanrooij, directeur van duurzame gebouwontwikkelaar Van Wanrooij


Bouwonderneming Van Wanrooij uit het Brabantse Geffen heeft zich in een halve eeuw ontwikkeld tot een fullservice gebouwontwikkelaar en vastgoedbelegger. Zes vragen aan directeur John van Wanrooij.

Door: Joost Spithoven
Dit interview is eerder verschenen in het ezine ‘Utiliteit’ van Samen Energie Besparen, het energiebesparingsproject van Vastgoed Belang.

 1. Hoe is het bedrijf Van Wanrooij ontstaan?
  Van Wanrooij: ‘In 1970 is famliebedrijf Van Wanrooij in Geffen, Noord-Brabant gestart als bouwaannemer. Tien jaar daarna is er een nieuwe vestiging in Tiel gerealiseerd voor de verkoop van keukens en badkamers. Begin jaren ’90 is een volgende stap gezet door zelf bouwgrond te kopen en bouwplannen te maken. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling, een fullservice familiebedrijf. Met zo’n 250 medewerkers realiseren we voortdurend nieuwe woningbouwprojecten (in de regio’s Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht) en bedrijfsmatig onroerend goed.’
 2. Hoe zijn nu de ondernemersactiviteiten ingedeeld en/of verdeeld?
  Van Wanrooij: ‘De onderneming heeft vier kernactiviteiten: projectontwikkeling, realisatie van woningbouw en bedrijfshuisvesting, verkoop van keukens en badkamers en het beheren van commercieel vastgoed. Ook beschikt Van Wanrooij over een moderne timmerfabriek. De disciplines opereren zowel zelfstandig, voor de markt, als in combinatie met elkaar waarbij het streven naar synergie centraal staat.’
 3. Is de onderneming ook actief als vastgoedbelegger?
  Van Wanrooij: ‘Vanuit de onderneming worden en zijn in het verleden in diverse segmenten van het vastgoed beleggingen verworven. Dit heeft geresulteerd in een brede portefeuille die verdeeld is in bedrijfsmatig vastgoed, woningen en retail/winkels.’
 4. Welke rol speelt duurzaamheid en energiebesparing in jullie dagelijkse praktijk?
  Van Wanrooij: ‘Binnen de bestaande portefeuille wordt gemonitord op het verduurzamen van het vastgoed op basis van bouwkundige -/ installatietechnische aanpassingen die leiden tot energiebesparende oplossingen.’
 5. Willen jullie specifieke doelstellingen behalen op het gebied van duurzaamheid en/of energiebesparing?
  Van Wanrooij: ‘Bij het kopen van nieuw vastgoed wordt er gestuurd op duurzaamheid. Denk hierbij aan BREEAM certificaat, een groen label of energielabel A. Zo hebben we bij de verwerving van de stationslocatie in ’s-Hertogenbosch (2012) gestuurd op de aanwezigheid van label A. Tevens is het pand gecertificeerd als zijnde BREEAM Very Good’.
 6. Hoe vernieuwen jullie verder?
  Van Wanrooij: ‘Op de woningmarkt werken we met concepten als Optio, Optimaal Bouwen en Nul op de Meter. Bij het Optio-concept, een slim en duurzaam systeem met uitgekiende modelplattegronden, krijgen klanten en ontwikkelaars meer keuzevrijheid. Een aantal Optio­modellen zijn doorontwikkeld naar het ‘Nul­op­de­Meter’ principe. We hebben hiermee al 2.500 woningen gerealiseerd (dikke isolatieschil, zonnecollectoren, warmtepompen, vloerverwarming en (balans)ventilatie). Met ons bouwplanningsconcept ‘Optimaal Bouwen’, waarmee we enkele succesvolle pilots mee hebben gedraaid, wordt de bouwtijd meer dan gehalveerd. Tenslotte maken we serieus werk van ‘big data’. Door dataverzameling en – analyse leren we behoeften van onze klanten steeds beter kennen. Ook onze communicatie richting de klanten verloopt primair digitaal, met onder meer een Van Wanrooij-app.’