Vastgoedadviseur Erwin Kamminga: maak van een energie-audit een lust


De energieaudit: ziet u die als een last? Zonde, want u kunt van de last een lust maken! Simpelweg door deze wettelijke plicht te zien als een kans om uw gebouw – en daarmee uw organisatie – te verbeteren. Sterker nog: u zorgt er dan voor dat uw medewerkers en cliënten zich beter gaan voelen. Alleen al daarom zouden zorginstellingen positieve energie moeten steken in de energieaudit. Die biedt namelijk duidelijke aanknopingspunten voor ‘care’ en ‘cure’ van uw organisatie.

Deze column verscheen eerder in het ezine ‘Utiliteit’ van het project Samen Energie Besparen van Vastgoed Belang. Erwin Kamminga

Duurzaam vastgoedbeheer

Hoe u dat doet? Door te kiezen voor een integrale, strategische en duurzame aanpak van uw vastgoedbeheer. Dat klinkt simpel en dat is het ook. Waarom nog relatief weinig zorginstellingen voor meer comfort en lagere exploitatiekosten kiezen? Omdat ze focussen op de primaire processen, omdat daar hun kennis en expertise ligt. Het besef dat vastgoedbeheer óók het primaire proces wezenlijk beïnvloedt leeft nog te weinig. Als mensen zich prettiger voelen en in goede omstandigheden verblijven, functioneren ze beter. Dat leidt onder meer tot lager ziekteverzuim en betere prestaties. En ook belangrijk: vastgoedbeheer dat focust op energiezuinig, duurzaam vastgoed levert fikse besparingen op. De energie- én exploitatiekosten dalen én er is meer financiële duidelijkheid over onderhoudskosten op korte en middellange termijn. Tel uit uw winst!

Cure en care

Natuurlijk hoor ik als partner van Abstract Management & Advies regelmatig dat ‘papier geduldig is’ en dat er ‘geen extra potje voor duurzaamheid is’. Juist dat maakt mijn werk zo uitdagend! Ik kan namelijk helder voorrekenen hoe een organisatie zonder extra fondsen snel concrete stappen kan zetten die fikse verbeteringen en besparingen opleveren. Het geheim van dat succes? Een gedegen analyse van de huidige situatie, vaststellen van de duurzaamheidsambitie, investeren op ‘natuurlijke’ momenten en het doorvoeren van praktische verbeteringen. Dat is de ‘cure’-kant van mijn verhaal. Maar net zo belangrijk is de ‘care’-kant. Want energiebesparing kost energie: van uzelf en van uw medewerkers. Het is daarom altijd zaak om iedereen binnen uw organisatie bewust te maken van de effecten van duurzaam vastgoed. Dat besef kunt u onder meer voeden met online tools, waarmee u het energieverbruik continu monitort. Dat geeft inzicht én overzicht en is dé manier om in de praktijk de besparingen te ‘finetunen’ en op te volgen. Want meten is immers weten.

Kies de juiste energiehuishouding

Cijfers geven houvast: voor, tijdens en na de energieaudit. Enkele cijfers op een rij:

  • 44% van het totale exploitatiebudget gaat naar onderhoud
  • Door op het juiste moment te verduurzamen, is een een besparing tot 75% mogelijk. Dit is meestal ook hét moment om voor milieuvriendelijker systemen te kiezen, zoals een warmtepomp, zonnepanelen of HR+++-glas. Wat u moet kiezen, hangt af van uw ambitie én situatie. Een grondige analyse vormt daarom de basis van een plan van aanpak.
  • Gemiddeld beslaan energiekosten 36% van de exploitatiekosten. Door bewuster met energie om te gaan, zijn besparingen van 10% tot 15% op jaarbasis te realiseren. Jaar na jaar….

Zonnepanelen

Die besparing is een kwestie van goed samenspel: tussen mens, organisatie en techniek. Zo leveren bijvoorbeeld pv-installaties een flinke besparing op. Maar dat geldt ook voor het aanbrengen van sensorlampen of het uitzetten van devices als je ze niet gebruikt. Juist dat samenspel is voor elke organisatie anders. Het loont daarom om een externe met een frisse blik naar uw energiehuishouding te laten kijken. Daar krijgt u vast weer positieve energie van!

Door Erwin Kamminga, partner Abstract Management & Advies te Dordrecht. Hij is bereikbaar via 06-53737656 of per email ekamminga@abstractmanagement.nl. Kamminga heeft meer dan 20 jaar ervaring in duurzaam vastgoedmanagement. Als adviseur en partner bij Abstract Management & Advies helpt hij zorginstellingen bij het optimaliseren en verduurzamen van hun vastgoed. Daarnaast was Erwin tot voor kort voorzitteren lid van de stuurgroep opleiding ‘Duurzaamheid in Gebouwde Omgeving’ van TVVL.