Blog Bert van Renselaar: Er is geen Planeet B


Je kent het wel: het is zomer en je hebt zin om een leuk tuinfeest te organiseren voor je vrienden. Lekker kletsen, eten en drinken tot het diep in de nacht is terwijl je geniet van het mooie weer. Als je een beetje een ervaren tuinfeest organisator bent weet je dat je mooie herinneringen niet altijd meer een afspiegeling van de werkelijkheid zijn. En om te voorkomen dat je tuinfeest in het water valt heb je een Plan B. Dat bestaat uit de partytent die je in de schuur hebt staan of een alternatieve locatie zodat je bij regen je feest gewoon door kunt laten gaan.

Door: Bert van Renselaar, Managing Consultant, CFP

Om nu te voorkomen dat onze toekomst in het water valt is er echter geen Planeet B. Avatar is een mooie film en het idee van een Planeet B helpt ons om de realiteit niet onder ogen te hoeven zien. Maar Pandora bestaat niet en voordat we een kolonie op Mars hebben gevestigd waar we op grote schaal grondstoffen kunnen minen is er waarschijnlijk meer tijd verstreken dan we nog hebben.

En het gaat niet alleen om zeldzame aardmetalen en bouwmaterialen zoals ik al eerder schreef. Ook schoon water, schone lucht en voldoende voedsel worden schaars in grote delen van de wereld. Dat lossen we zelfs niet op als er wel een Planeet B zou zijn. We ontkomen er niet aan om onze problemen zelf op te lossen op deze ene planeet die we hebben.

Dat vraag om actie! En die actie is dichterbij dan je denkt. Je kunt namelijk zelf in je eigen omgeving al starten met het verminderen van de druk op onze aarde. Door simpele dingen als minder vlees eten wat de beschikbaarheid van voedsel in de derde wereld enorm kan verbeteren. Door geen nieuw kantoor te bouwen maar bestaande huisvesting te kiezen. Of door vaker de fiets te nemen in plaats van de auto. Alle kleine beetjes helpen. En vergeet het niet: er is geen Planeet B!

 

Lees hier meer blogs van Bert van Renselaar.