Column: Stop een thermometer in uw (zorg) vastgoed!


Zorgvastgoed is voor menig bestuurder een kopzorg. De invoering van zorgzwaartepakketten heeft grote financiële gevolgen en leidt soms zelfs tot leegstand. Gebouwen, opgeleverd in de vorige eeuw, voldoen niet meer aan de huidige zorgbehoeften en woonwensen. Hoge energielasten zorgen nu voor hoge exploitatiekosten. En door de ‘business as usual’ wordt verduurzaming uitgesteld. Zonde, want iedereen wordt (letterlijk) beter van duurzaam zorgvastgoed, betoogt energiebesparingsadviseur Erwin Kamminga.

Dit bericht verscheen eerder op samen-energiebesparen.nl
Door: Erwin Kamminga

Het mes snijdt aan diverse kanten. Bewoners en medewerkers wonen en werken in een omgeving die letterlijk en figuurlijk gezonder is. Dat verhoogt het wooncomfort en de productiviteit en verlaagt ziekteverzuim. Energiekosten kunnen enorm dalen, wat elk jaar doorwerkt in de exploitatiekosten. Advies: start eenvoudig en bespaar elk jaar 10 tot 20% op uw energierekening! Ook interessant: er bestaan allerlei subsidies en regelingen voor het verduurzamen van zorgvastgoed zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Flexibel vastgoed

In het licht van de veranderde maatschappij en zorgbehoeften is het goed om na te denken of u wilt renoveren, herbestemmen of nieuw bouwen. Vaak focussen bestuurders daarbij alleen op woonwensen en zorgbehoeften van huurders. Logisch, want dat is uw core business. Maar het is óók zaak om vooraf terdege rekening te houden met de financiering, betaalbaarheid en levensloopbestendigheid van uw zorgvastgoed. Verduurzaming, exploitatiekosten en flexibele gebouwindeling houden uw vastgoed gezond: financieel, maar ook als het om gezonder en veiliger wonen gaat. Met techniek – zoals domotica, zonnepanelen en ventilatie – kunt u zorgvastgoed gezonder gebruiken en exploiteren. Maar dat is wél een nauwkeurig samenspel waarbij een specialist kan adviseren over de beste keuzes in uw situatie. En dat is voor u een zorg minder!

Thermometer

Advies: stop een thermometer in uw vastgoed. Het plaatsen van slimme meters, benchmarkonderzoek en een gedegen analyse van uw energieverbruik maken duidelijk waar de ’quick wins’ zitten. Bijvoorbeeld het optimaliseren van uw installaties, waarmee u het woongenot enorm verbetert en flinke besparingen in energiekosten realiseert.

Door Erwin Kamminga, partner Abstract Management & Advies te Dordrecht. Hij is bereikbaar via 06-53737656 of per email ekamminga@abstractmanagement.nl. Erwin Kamminga heeft meer dan 20 jaar ervaring in duurzaam vastgoedmanagement. Als adviseur en partner bij Abstract Management & Advies helpt hij zorginstellingen bij het optimaliseren en verduurzamen van hun vastgoed. Daarnaast was Erwin tot voor kort voorzitter en lid van de stuurgroep opleiding ‘Duurzaamheid in Gebouwde Omgeving’ van TVVL.