Betere kennis en kritische houding consument leidt tot sterke kwaliteitsverbetering ledlampen


De kwaliteit van ledverlichting is de laatste twee jaar sterk verbeterd doordat producenten veel geïnvesteerd hebben in innovatie en kwaliteit. Betere kennis en een meer kritische houding van de consument noodzaakt producenten om kwalitatief betere producten aan te bieden, blijkt uit het op 15 november gepubliceerd Nationaal LED Trendrapport 2017.

De tweede editie van het Nationaal LED Trendrapport is door Claudia Reiner, voorzitter van het Platform Duurzame Huisvesting en vicevooritter van UNETO-VNI, in ontvangst genomen. Het trendrapport geeft de resultaten van een uitgebreid onderzoek onder bedrijven die actief zijn in de ledverlichtingsmarkt. Uit het rapport blijkt dat de omzet in de nationale led-verlichtingsmarkt is gegroeid naar 1,1 miljard euro en dat de ledsector 5000 fte aan directe werkgelegenheid genereert. De omzetten in de ledsector zijn het laatste jaar sterk gestegen. De verwachting is dat de omzetgroei doorzet tot 2020.

Claudia Reiner ziet vooral veel potentie in openbare gebouwen: ‘Ik verwacht de komende jaren een enorme groei van implementatie van smart lightning (of intelligentie verlichting) in openbare gebouwen zoals ziekenhuizen, scholen en kantoren. De gebouwen waar mensen werken, studeren of langer verblijven. Je bespaart op een eenvoudige wijze heel veel energie. Daarbij draagt biologisch werkzaam licht bij aan een betere vitaliteit en een hoger concentratievermogen. Verlichting bevordert het welbevinden en daarmee de gezondheid van gebouwgebruikers.’

Smart Lightning

Dalende prijzen

De kwaliteit van ledlampen is de laatste twee jaren sterk verbeterd. De prijzen blijven dalen door  betere productietechnieken en hogere efficiëntie van de lampen. Ledverlichting profiteert ook van de focus op total cost of ownership waarbij niet alleen gekeken wordt naar aanschafkosten maar ook naar levensduur, energiegebruik en vervangingskosten.  Klanten zijn beter geïnformeerd en kritischer. Het rapport voorspelt dat de prijzen de komende jaren blijven dalen.  Naast dat het dus steeds goedkoper heeft LED in combinatie met smart lightning een enorm besparingspotentieel. ‘De besparing van traditioneel naar LED is 30% tot 40%, met smart lightning verdubbel je dit nog eens. Een slimme verlichting vergeet immers nooit het licht uit te doen’, aldus Reiner.

Kwaliteit LED
Een opvallende uitkomst van het rapport is dat men verwacht dat de productie en de assemblage van ledverlichting de komende jaren wordt teruggehaald  van China naar Europa. Als belangrijkste redenen hiervoor worden genoemd: de hogere kwaliteitsstandaard, de kortere levertijd en daarmee grotere flexibiliteit.

Productie LED

Algemene informatie

De wereldwijde markt voor ledverlichting heeft de afgelopen jaren een sterke groei gekend en de verwachting is dat deze groei met 30% per jaar zal doorzetten tot in ieder geval 2020. Led kent namelijk grote voordelen ten opzichte van andere technieken, zoals:

  • Led is vier tot vijf keer efficiënter en wordt continu nog efficiënter
  • Led is elektronica en kent hierdoor oneindig veel toepassingen: kleurvariëteit, draadloze aansturing, smart Lighting en human centric lighting
  • Led past in kleinere armaturen en heeft daardoor meer designmogelijkheden
  • Ledlampen gaan ongeveer 15 jaar mee, dit is 4x langer dan spaarlampen en meer dan 10 keer langer dan gloeilampen
  • Ledlampen worden steeds goedkoper

Dit trendrapport is een initiatief van LED Expo Benelux in samenwerking met LED Magazine en is tot stand gekomen met de steun en input van UNETO-VNI, DEKRA, OTIB, stichting Lightrec en OVLNL.

Lees meer in het Nationaal LED Trendrapport 2017