Column Annemarie van Doorn: Trump: dé nieuwe uitdaging in de strijd tegen klimaatverandering


Bovenop alle uitdagingen in de strijd tegen klimaatverandering heeft de wereld er een bijgekregen. Hij heet Donald Trump en is de 45ste president van Amerika geworden. Trump noemt klimaatverandering een ‘hoax’. Dat was al zorgelijk toen hij ‘slechts’ kandidaat was, dat wordt het des te meer nu hij officieel de baas is van het meest invloedrijke land ter wereld.

Dit bericht verscheen eerder op DGBC.nl

Hoax

In zijn campagne voor het presidentschap heeft Trump zich meerdere malen uitgesproken over de klimaatproblematiek, of beter gesteld, heeft hij meerdere malen de klimaatverandering ontkend. Een korte geheugenopfrisser met Google langs verschillende artikelen stuiten we op verontrustende uitspraken.

Overigens, bij de zoekcombinatie ‘Trump’ + ‘klimaatverandering’ geeft Google bij het intikken van de letter ‘k’ al de suggestie ‘kleine handen’. Om maar aan te geven waar de verkiezingen in Amerika vooral over gingen. Over het formaat van ledematen dus. Over vrouwen wel of niet bij hun kruis mogen grijpen. Over het uitlekken van mails. En over meer van dit soort triviale en soms zelfs platte zaken. Maar dus ook over klimaatverandering.

Klimaatverdrag opzeggen?

Zo antwoordde Trump op de vraag wat op dit moment het grootste probleem ter wereld is: ‘In ieder geval niet klimaatverandering!’ Ook deed hij net voor de zomer de belofte dat als hij president van Amerika zou worden hij het klimaatverdrag van Parijs zou opzeggen. Voor de Amerikaanse economie beloofde hij te investeren in de kolenindustrie, de stekker uit het Clean Power Plan te trekken en het federale milieuagentschap van de VS af te schaffen.

Groene toren

In zijn gegeven bedeesde overwinningsspeech gaf Trump aan weer te willen bouwen aan een ‘great’ Amerika. Letterlijk ook, door te investeren in infrastructuur en binnensteden. Daar ligt werk voor ons als Green Building Councils in de wereld, met meer dan 80 in totaal. We zullen nog meer dan nu het bedrijfsleven moeten overtuigen dat duurzaam bouwen de enige juiste manier van bouwen is. Dat er geen alternatief meer bestaat. Als de president dan weer besluit een Trump Tower uit de grond te stampen, laat dat dan in ieder geval een groene toren zijn.