Kranten en magazines

Hoe betaalbaar is comfort in schoolgebouwen?

Hoe betaalbaar is comfort in schoolgebouwen? In het volgende artikel wordt een aantal gangbare klimaatconcepten naast elkaar gezet en kan worden geconcludeerd dat “Gangwand-verdringing” op levensduurkosten de beste prestatie neerzet met een verhoging van het comfort.

“VolkerWessels Vastgoed heeft de beste reputatie”

De ontwikkelpoot van VolkerWessels is, net zoals de vier voorgaande jaren, winnaar van de Building Business Reputatiemonitor in de categorie ontwikkelaars. Eerder won het concern de Cobouw Award voor beste opdrachtgever. Reputatieonderzoek USP Marketing Consultancy heeft dit reputatieonderzoek vericht in opdracht van het Building Business magazine. USP heeft daarvoor beleidsmakers en commercieel verantwoordelijken bij aannemers, ontwikkelaars, gemeenten, architecten en grote fabrikanten ondervraagd. De reputatiescore wordt bepaald aan de hand van zeven factoren: innovatie, servicegerichtheid, bedrijfsmatige werkwijze, goed werkgeverschap, maatschappelijk verantwoord ondernemen, transparantie en financiële prestatie. Top 5 categorie Ontwikkelaars (met totaalscore) VolkerWessels Vastgoed (73,3) Ballast Nedam Ontwikkelingsmij (73) OVG (71,9) Synchroon (71,5) Blauwhoed (69,7) Top 5 categorie Bouwbedrijven (met totaalscore) Ballast Nedam (72,6) Van Wijnen (72,6) Strukton (72,5) Dura Vermeer (72,5) BAM (72,4) Ook zijn er reputaties van corporaties (De Alliantie als winnaar) en adviesbureaus (Arcadis als winnaar) uitgereikt. Gehele monitor Bekijk […]

“Duurzame gebiedsontwikkeling gaat nog te moeizaam”

Bij duurzame gebiedsontwikkeling gaat het om een lange termijn perspectief. Volgens auteur Jeanet van Antwerpen, zijn partijen met een lange termijn perspectief, nog te weinig ‘aan de bal’. Jeanet van Antwerpen is partner-bestuurder bij Inbo en voorzitter van de Adviesgroep duurzame gebiedsontwikkeling, Dutch Green Building Council, en vraagt zich af waarom duurzame gebiedsontwikkeling niet van de grond komt. Gepubliceerd in Vastgoedmarkt. Keurmerk De Dutch Green Building Council wil in september een keurmerk voor duurzame gebiedsontwikkeling presenteren. Hiermee worden duurzame gebieden in Nederland vergelijkbaar met bijvoorbeeld gebieden in het Verenigd Koninkrijk. De inhoudelijke categorieën van het keurmerk zijn: bronnen, gebiedsklimaat, ruimtelijke ontwikkeling en welzijn & welvaart. De ontwikkeling en realisatie hiervan wordt geborgd in de categorie gebiedsmanagement.   Bron foto: Dienst Zuidas.

Onderzoek AgentschapNL: “Wat kost een duurzaamheidscertificaat?”

AgentschapNL heeft op verzoek van de NeVaP-Vakgroep Techniek onderzocht wat het echt kost om een duurzaamheidscertificaat in de wacht te slepen. In het artikel gaat auteur Hans Korbee van AgentschapNL in op de do’s en don’ts van Breeam-certificering? Do’s en don’ts Wanneer is de Breeam-certificering relatief duur? • ga niet auditten als het ontwerp al klaar is. Citaat van een deelnemer: ‘‘Duurzaamheid is geen accessoire, maar discipline. Begin dus op tijd (bij het begin) en breng discipline op.’’ gebruik gecertificeerde ontwerpers. Als je Breeam toepast, zorg er dan voor dat betrokkenen de methode kennen en beheersen. Maak duidelijke afspraken over taken en verantwoordelijkheden. • stem je ontwerpdocumenten af op Breeam. Volg de opbouw van de assessment tool en stem je ontwerp- en besteksdocumenten hierop af. Pas standaardisatie toe waar mogelijk. ga niet voor de hoogste score in deze fase van de ontwikkeling […]

“Met ESCo’s vastgoed verduurzamen tegen ‘nul credit risk’”

Energy Service Companies (ESCo’’s) zijn bezig aan een opmars in Nederland. Door ESCo’s in het leven te roepen worden vastgoedeigenaren in staat gesteld om gebouwen budgetneutraal te verduurzamen. Rotterdam is de eerste vastgoedeigenaar die haar vastgoed verduurzaamt met ESCO-contracten. Bij het eerste contract met Strukton, worden negen zwembaden, verduurzaamd. Wie volgt na Rotterdam? Auteur Albert Hulshoff van AgentschapNL betoogt in Vastgoedmarkt dat ESCo’s uitermate geschikt zijn om de ‘split incentive’ te doorbreken. Zowel eigenaar als huurder worden beter door de investering. Hij stelt de vraag wie het goede voorbeeld van Rotterdam gaat volgen?

“Materiaalkeuze bij renovatie of nieuwbouw steeds belangrijker”

Materiaalkeuze bij renovatie of nieuwbouw wordt steeds belangrijker voor de integrale milieubelasting. Dat stelt John Mak van W/E Adviseurs. Onderste uit de kan In 2011 maakt het materialenaandeel 33 procent uit van de integrale milieubelasting bij een zware renovatie of keuze voor sloop/nieuwbouw. In 1980 was dit nog 12 procent voor een gebouw dat niet energetisch wordt verbeterd. Bij energienul scenario’s ligt dit aandeel op 100 procent. Binnen dat scenarios daalt de absolute milieubelasting spectaculair met 80 procent. Volgens Mak is het zeer aan te bevelen om bij de verbouw van bestaande kantoorgebouwen het onderste uit de kan te halen. Deel 1 artikel Lees verder in deel 1 van het artikel, gepubliceerd in Vastgoedmarkt. Deel 2 artikel Lees verder in deel 2 van het artikel, gepubliceerd in Vastgoedmarkt.