Een Europese marktstudie over energie-efficiëntiediensten geeft aan dat de markt voor EnergiePrestatieContracten (EPC) in 2017 gegroeid is. EPC-contracten worden meestal afgesloten in publieke gebouwen, voornamelijk in gemeentelijk vastgoed.
Feiten en Cijfers
Bijna 4.000 beschikte projecten SDE+ voorjaar 2018
Tijdens de openstelling SDE+ voorjaar 2018 ontving RVO.nl 4.535 subsidieaanvragen voor hernieuwbare energieprojecten. Het totaal aangevraagde subsidiebudget bedroeg €5,3 miljard. 3.899 projecten kregen een positieve beschikking en hadden een totale waarde van bijna €3,6 miljard.
Gebrek aan kennis en financiën grootste obstakels voor verduurzaming mkb
Gebrek aan kennis en financiële middelen zijn de hoofdredenen waarom mkb-ers in Nederland nog niet verder verduurzamen. Onder mkb-ondernemers bestaat bovendien onwetendheid over mogelijke subsidieregelingen en onzekerheid over de continuïteit van fiscale voordelen.
Het is drie voor twaalf, maar het is nog niet te laat!
Het is 3 voor 12, maar het is nog niet te laat! Onze vastgoedmarkt kan door het opschalen van de duurzame successen nog een gidssector worden, een waardevolle pion in de Nederlandse energieakkoorden en een exportproduct voor andere landen.
Certificering GPR Gebouw bereikt twee miljoen vierkante meter
Nederland heeft deze week een nieuwe mijlpaal bereikt op het gebied van duurzaam bouwen. Twee miljoen vierkante meter vloeroppervlakte in Nederland is inmiddels gecertificeerd met GPR Gebouw.
Meer installatiebedrijven verwachten hogere omzet en winst
Ondernemers in de installatiebranche zijn steeds positiever over hun omzet en winst. Het aantal installatiebedrijven dat een stijging van de omzet en winst verwacht, is een stuk hoger dan een paar maanden geleden. Over het hele jaar gezien, gingen nog nooit zoveel bedrijven uit van een groei van vijf procent of meer.
Verdubbeling duurzame energieprojecten, zonnestroom voor het eerst koploper
Voor het eerst zijn projecten met opgewekte elektriciteit uit zonnepanelen qua verstrekt budget (2,8 miljard euro) koploper. Het Ministerie van Economische Zaken ondersteunt duurzaam opgewekte energie uit zon, wind, water, geothermie en biomassa in Nederland via deze SDE+ ronde met maximaal 5,8 miljard euro.
Onderzoek stelt dat 80% van de WKO’s energie bespaart
Omgevingsdienst Haaglanden analyseerde en beoordeelde 42 bodemenergiesystemen in hun beheersgebied. Uit het onderzoek blijkt dat 20% optimaal functioneert en 60% functioneert als verwacht. De overgebleven 20% functioneert ondermaats.
CO₂-uitstoot daalt in Utrecht
De CO₂-uitstoot in Utrecht was in 2015 zo’n 8 procent lager dan in 2010. Dit is tegen de landelijke trend in. Zowel bij bedrijven (elektriciteit en gas) als bij mobiliteit nam de uitstoot af. Utrecht blijft daarnaast koploper op het gebied van zonnepanelen.
Transportbranche neemt meeste bedrijfsruimte op
De transportbranche heeft in 2013 het meeste bedrijfsruimte gehuurd of gekocht. De sector heeft een landelijk aandeel van 29 procent op basis van alle transacties. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Sprekende Cijfers Bedrijfsruimtemarkten’.
Beleggers trekken 800 miljoen uit vastgoed
Beleggers hebben in de eerste drie kwartalen van dit jaar 0,8 miljard euro onttrokken aan vastgoedfondsen. In dezelfde periode vorig jaar werd nog 1,2 miljard euro extra ingelegd.
Gemeentelijk vastgoed: 210 miljoen besparingspotentieel per jaar
Elk jaar kan er 210 miljoen euro bespaard worden op de exploitatie van gemeentelijk vastgoed. Dat kan met energiebesparende maatregelen die binnen vijf jaar zijn terugverdiend. Lees hier het nieuwe onderzoek dat AgentschapNL heeft laten uitvoeren.
DGBC: “Kantoren met groen energielabel energiezuiniger”
Kantoorgebouwen met een groen energielabel verbruiken minder energie dan kantoren zonder groen energielabel. Dit blijkt uit gegevens van de Dutch Green Building Benchmark (DGB-Benchmark).