UPDATES

Iedereen vanaf nu in een energiezuinig kantoor

Door Redactie - 24 januari 2017

Tags:

Resistance is futile. Er is geen ontkomen aan. In 2023 moeten alle kantoren minimaal Energielabel C hebben. Hier kan ik de blog wel stoppen, maar dat is ook wat saai.

Auteur: Selina Roskam
Dit bericht verscheen eerder op LinkedIn

Hoe te handhaven wordt nu bedacht. Sluiten, niet meer als kantoor gebruiken, dwangsommen. Iets wat echt te handhaven is. Mijn BZK collega’s stemmen af met de markt en laten zich door RVO adviseren. We starten nu al met communiceren en proberen de markt te bereiken, zodat iedereen zich kan voorbereiden.

Wetgeving

Denk aan de vergelijking met de autogordel die in de jaren 70 verplicht werd. Blijkbaar is er soms, misschien best wel vaak, wetgeving nodig om burgers en bedrijven in beweging te krijgen. Wetgeving is één van de interventies, zeggen we dan bij de rijksoverheid, die je kunt doen om beleid uit te voeren. Zachte zaken zijn green deals, verleiden doe je met subsidies en een overheid kan de markt al inkopend beïnvloeden.

Maar een vastgoedmarkt, die zo geleid wordt door rendement op beleggingen, perverse prikkels als een split incentive, ROZ modellen uit 2003 of gewoon “zo hebben we het altijd al gedaan”, heeft blijkbaar een stok achter de deur nodig.

Een betere stok dan het Activiteitenbesluit waarbij de handhaver zich gaat verwikkelen in demarcatiediscussies, huurcontracten, of gewoon geen prioriteit kan stellen omdat je aan de buitenkant niet kan zien wat de energie-efficiency is. In EP-online kun je tenminste zien wat het energielabel is. Aansluiting van wetgeving op elkaar wordt natuurlijk wel aanbevolen, en gelukkig zie je ook dat de beleidsmakers elkaar op dit dossier weten te vinden.

Haalbaar en betaalbaar

Technisch is alles mogelijk. Dat weten we allang. Met weinig innovatieve maatregelen kom je al op een energielabel A, hebben we laatst als RVO gepubliceerd. ECN, samen met het EIB, heeft ook nog eens uitgerekend dat naar C of zelfs naar A ook nog geen eens erg duur is.

Kom in beweging

Ik hoop dat deze toekomstige eis vastgoedeigenaren, echt allemaal, nu al in beweging zet.RVO zal adviseren een maatwerkadviseur op te zoeken en uit te vinden wat een energielabel zou kunnen zijn. Dan weet je of alleen een energielabel moet maken, als de indicatie C, B of A is. Of dat een maatwerkadvies de vervolgstap is, inclusief energielabel achteraf, zodat je weet welke maatregelen je moet nemen, wat het kost en naar welk energielabel je een stap kunt overwegen. En als je dat dan eenmaal bekeken hebt, er tijd in gestoken hebt, financiële regelingen uitgeplozen hebt, kom je tot de ontdekking dat in jouw situatie energielabel A of B misschien nog wel veel interessanter is.

De toekomst is namelijk energieneutraal

En dat is nog lang niet in wetgeving vastgelegd. Zelfs het Klimaatakkoord in Parijs wijst alleen nog maar die richting op. Maar in Europese richtlijnen komt het terug. In 2050 willen we een energieneutrale gebouwde omgeving.

En zo doen de koplopers het nu al.

  • Alliander in Duiven met een energieleverend kantoor.
  • Het Kantoor vol Energie dat je adviseert via een ValueCase tool op een andere manier naar je kantoor te kijken.
  • Het nieuwe WTC in Utrecht dat het binnenklimaat centraal stelt en hiervoor een Well certificate zal ontvangen.

Financiële regelingen worden aangepast

Het kan niet anders zo zijn dat de financiële regelingen snel worden aangepast op de nieuwe eis. Het is nog steeds een groot geheim dat je in aanmerking komt voor investeringsaftrek als je een energielabelsprong maakt. Maar het zal niet lang meer duren voor het ministerie van Financiën of EZ hier een stokje voor gaat steken. Maar niet in 2017. Daarin ligt alles van de EIA en de MIA/Vamil al weer vast. Ook de energielabelsprong.

Met andere woorden

Een energiezuinig kantoor wordt de normaalste zaak van de wereld. Net als autogordels, niet bellen achter het stuur, geen 100W lampen meer en je kind op zijn 5e verplicht naar school sturen.