UPDATES

Kompas Energiewetgeving voor scholen

Door Redactie - 4 mei 2017

Tags:

Voor schoolgebouwen gelden – net als voor andere eigenaars en gebruikers van gebouwen –wettelijke verplichtingen ten aanzien van energiebesparing. De meeste VO scholen, en een deel van het PO, vallen onder het Activiteitenbesluit, en zijn verplicht energiemaatregelen te treffen. En hoe zit het met Energielabels? Met installatiekeuringen voor verwarming of airco, met de auditplicht voor kinderdagverblijven, en wat houdt de zogenaamde zorgplicht in? Het Platform Duurzame Huisvesting heeft een handige interactieve tool ontwikkeld die overzicht biedt in energiewetgeving. In samenwerking met de Green Deal Scholen is deze nu ook voor PO en VO scholen te gebruiken. Met dit  interactieve kompas ziet u precies welke wetten en regels van toepassing zijn op uw situatie.

Door de bomen het bos weer zien

Eigenaars en gebruikers van bestaande schoolgebouwen zijn volgens wet verplicht om energieverspilling te voorkomen, en in veel gevallen ook om energiebesparende maatregelen te treffen. Maar welke wetten en regels gelden er precies voor uw specifieke situatie? Met alle verschillende regels, uitzonderingen en vrijstellingen is het lastig om door de bomen het bos nog te zien. Het Platform Duurzame Huisvesting ontwikkelde een interactieve tool die snel en gemakkelijk overzicht biedt in de wetgeving voor uw specifieke gebouw en uw specifieke organisatie: het Kompas Energiewetgeving. Het Kompas geeft uitleg over het Activiteitenbesluit, de verschillende soorten energie-audits, energielabels en installatiekeuringen. Er gelden andere regels voor grote of kleine verbruikers en voor verschillende gebouwen. Per gebouwcategorie gaat het Kompas in op regels, subsidiemogelijkheden, vrijstellingen en uitzonderingen en vindt u tips en hulpmiddelen.

In samenwerking met de Green Deal Scholen is de tool nu ook voor PO en VO scholen te gebruiken. Handig voor schoolbesturen, gemeenten en onderwijshuisvestingsadviseurs. Met het Kompas Energiewetgeving ziet u door de bomen weer het bos!

Praktisch

Het Kompas Energiewetgeving is speciaal ontwikkeld voor weergave op gemiddeld tot groot scherm. Bekijk het Kompas dus via een desktop of laptop en maak gebruik van een goede internetverbinding.

Voor eventuele vragen over het Kompas kunt u contact opnemen met het Platform Duurzame Huisvesting via secretaris@platformduurzamehuisvesting.nl.

Met vragen, opmerkingen en suggesties ten aanzien van de specifieke wetgeving kunt u terecht bij de desbetreffende ministeries.

Schoolbesturen die advies willen over welke energiebesparende maatregelen in hun situatie kunnen worden genomen, kunnen gebruik maken van de subsidieregeling Green Deal Scholen.

Klik op ‘start’ om direct aan de slag te gaan.

kompasenergiewetgeving.platformduurzamehuisvesting.nl/

kompas energiewetgeving scholen