Eerste Limburgse basisschool gecheckt op energieverbruik


RUD en de gemeente Beek hebben begin juni de eerste Limburgse basisschool gecheckt op energieverbruik en duurzaamheid, samen met leerlingen van groep 7 en 8.

Leerlingen van OBS De Kring lichtten onder begeleiding van energie-inspecteur Michael Lezer (Regionale Uitvoeringsdienst) en de gemeente Beek hun eigen school door op het gebruik van energie. Aan de hand van een checklist beoordeelden ze hun school op duurzaamheid. Vooraf krijgen de leerlingen van groepen 7 en 8 les over CO2 -uitstoot, klimaatverandering en krijgen ze tips hoe ze zelf energie kunnen besparen van Michael Lezer en de wethouder van de gemeente Beek.

Leerlingen plukken het laaghangend fruit

De cv-ketel staat op 30, terwijl het buiten 26 graden is. Daardoor slaat ook de koeling aan. De smartboards staan continu aan of in de stand-by stand. En de verlichting in de hal en de bibliotheek kan best uit, vinden leerlingen. En het scheelt de school honderden euro’s.

Energie-inspecteur Michael Lezer van Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg (RUDZL) onderzoekt samen met wethouder Hub Schoenmakers en leerlingen van groep 7 en 8 van OBS De Kring in Beek mogelijkheden om energie te besparen of energiemaatregelen te treffen. Ondertussen doet Lezer zelf ook een snelle check: het beter inregelen van installaties, en smartboards en computers uitzetten als ze niet worden gebruikt, kan de school honderden of zelfs duizenden euro’s besparen. De RUD ZL en RUD Limburg-Noord bezoeken momenteel de VO-scholen in Limburg.

Meer dan 70 procent van de installaties in gebouwen is niet goed ingeregeld, waardoor 30 tot 40 procent energie wordt verspild. Goed inregelen van de installaties kan een school veel geld schelen. Gemiddeld betalen PO-scholen per jaar 20.000 euro aan energiekosten, een VO school 135.000 euro. Tel uit je winst.

In 2017 gaan omgevings- of uitvoeringsdiensten aan de slag met handhaving van het Activiteitenbesluit uit de Wet Milieubeheer. Volgens het Activiteitenbesluit zijn gebouweigenaren verplicht om energiemaatregelen met een terugverdientijd tot 5 jaar toe te passen. Dit geldt vanaf een energieverbruik vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aeq (aardgasequivalenten) per jaar.

Wat kan een school doen om energie en geld te besparen? Lees hier in 10 stappen over de quick wins.


In 2016 zijn in Limburg al controles geweest bij zorginstellingen om te besparen op energie. De besparing voor de zorginstellingen in Limburg wordt geschat op 0,6 PJ energie per jaar. Lees hier verder voor meer informatie.


Bronnen: Bespaar energie in Limburg, Schooldomein, RUD Zuid-Limburg

Beeld RVO-ws: Platform Duurzame Huisvesting / Schooldomein/RVO

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>