Eigentijdse universiteitsbibliotheek met de nieuwste technieken


Sinds de opening van de gerenoveerde universiteitsbibliotheek is de Erasmus Universiteit weer een duurzaam gebouw rijker. Een toekomstbestendig en comfortabel studiehuis met veel lichtinval, een uitgebreid aantal studieplekken, hoogwaardige wifi en moderne, energiezuinige installatietechniek.

Dit bericht verscheen eerder op De Techniek Achter Nederland.

De Erasmus Universiteit in Rotterdam werkt sinds 2010 aan de vernieuwing van de Woudestein Campus tot een groene en aantrekkelijke campus met internationale uitstraling. Het moet een van de meest duurzame campussen van Nederland worden, op lange termijn zelfs energieneutraal. Enkele nieuwe, duurzame gebouwen zijn al opgeleverd, zoals het Erasmus Paviljoen in 2013 en het Polak Building in 2015. Recent werd de duurzame renovatie van twee bestaande gebouwen afgerond: het Sanders Building en de Universiteitsbibliotheek (UB).

Toekomstbestendige universiteitsbibliotheek

Dankzij veel glas en vides is het vernieuwde bibliotheekgebouw licht, ruim en overzichtelijk geworden. Niet langer alleen een onderkomen voor boeken, maar een stimulerende omgeving om te studeren, te werken en elkaar te ontmoeten. Met 900 goed uitgeruste studieplekken en een nieuwe entree om het gebouw toegankelijker te maken. Ook installatietechnisch is de UB helemaal van deze tijd. Daar hebben Van den Pol Elektrotechniek en Van Galen Klimaattechniek voor gezorgd.

Klimaatplafonds

Van Galen installeerde de afvoer, riolering, het leidingwerk en verschillende luchtbehandelingskasten. Verder kwamen er duurzame klimaatsystemen: een drycooler (water-luchtwarmtewisselaar), 3 warmtepompen en als basis een wko. Moderne klimaatplafonds in de vorm van plafondeilanden zorgen in de bibliotheek voor de juiste temperatuur en voldoende frisse lucht. Via het centrale gebouwautomatiseringssysteem is de temperatuur per ruimte instelbaar. De ventilatielucht wordt gestuurd op basis van CO2-waarden.

Verlichting

Van den Pol vernieuwde alle E-installaties. Door de goede lichtinval is er minder kunstlicht nodig in de bibliotheek. Zuinige ledverlichting met daglichtregeling draagt verder bij aan de energiebesparing. Sensoren zorgen ervoor dat de verlichting dimt naar 10% als de ruimte niet wordt gebruikt. De verlichting wordt net als de klimaatinstallatie aangestuurd via het gebouwbeheersysteem, en de verschillende zones zijn in te regelen via een DALI-managementsysteem.

Hoogwaardig wifi-netwerk

Een moderne bibliotheek kan natuurlijk niet zonder hoogwaardig wifi-netwerk. Ook dit legde Van den Pol aan, net als een grote hoeveelheid vaste data-aansluitingen. Bij elk bureau zijn er twee stopcontacten en in het gebouw bevinden zich 38 accesspoints. Er zijn uitgebreide metingen verricht om de optimale locatie voor deze punten te bepalen. Ook als er honderden studenten tegelijk wifi gebruiken, is er dus een goede dekking.

Zonnepanelen en bliksembeveiliging

Een deel van de nodige elektriciteit wekt de UB zelf op met de 138 zonnepanelen die Van den Pol op het dak heeft geïnstalleerd. Die hebben een jaarlijkse opbrengst van 31.000 kWh. Verder vernieuwde Mulhuyzen Bliksembeveiliging op het dak de gehele opvanginrichting van de bliksemafleiders. De opvanginrichting vangt blikseminslagen op om een gebouw te beschermen en moet daarom worden geïnstalleerd op plaatsen die bij onweer de meeste trefkans hebben. Mulhuyzen maakte hiervoor zelf het ontwerp.

BIM en 3D-scans

Tijdens het renovatieproject werkten de partijen met BIM. Bouwer Dura Vermeer maakte ook 3D-scans van het gebouw om het BIM-model te toetsen. Hierdoor konden de installaties naadloos worden ingepast in het gebouw. Na anderhalf jaar werk kwam het moment dat de nieuwe installaties ook in gebruik werden genomen. De boeken kwamen terug en de studenten bezetten de nieuwe werkplekken. Ze kunnen blij zijn met hun comfortabele en duurzame UB.

Bron: De Techniek Achter Nederland

Beeld : Freepik / jannoon028