UPDATES

MKB verspilt jaarlijks 300 miljoen euro aan gas

Door Redactie - 1 december 2017

Tags:

Het MKB in Nederland verspilt jaarlijks 300 miljoen euro aan gas, zo blijkt uit onderzoek van Energiepartners. Het adviesbureau uit Utrecht heeft de slimme meter gegevens van bedrijven geanalyseerd waar dit uit blijkt. Bij 57% van de bedrijven blijft de verwarming onnodig aanstaan buiten openingstijden.

Deze 300 miljoen euro komt overeen met 600 miljoen kuub gas, oftewel 21 PJ (Petajoule) per jaar. In het Energieakkoord is afgesproken om in 2020 in totaal 100 PJ per jaar te besparen. ECN waarschuwde in oktober dit jaar nog dat Nederland de doelstelling van 100 PJ besparing in 2020 niet gaat halen en blijft steken op 75 PJ.

Erkende maatregel

Vanaf 1 januari 2018 is het voor bedrijven verplicht om hun energiegegevens te monitoren met behulp van slimme meters. Die dag wordt de zogenaamde erkende maatregel EBS (Energie registratie- en bewakingssysteem) van kracht.

Inzicht in het verbruik zorgt ervoor dat MKB-ondernemers de kloktijden en temperaturen van hun verwarming veel beter op hun bedrijfstijden af kunnen stemmen.

Bron: Energiepartners