UPDATES

Energielabel ook voor scholen en zorgvastgoed effectief beleidsinstrument

Door Redactie - 24 januari 2018

Tags:

Net als voor kantoren zit er ook een labelplicht voor maatschappelijk vastgoed aan te komen. Vraag is nog, wordt het een label C of label A-verplichting?

Op basis van recent onderzoek concludeert ECN dat ook voor schoolgebouwen en zorgvastgoed een labelverplichting een effectief beleidsinstrument is. Voor kantoren geldt al een label C-verplichting in 2023. Voor maatschappelijk vastgoed nog niet.

Of er ook een labelverplichting voor scholen en zorgvastgoed moet komen is nog onderwerp van gesprek. Minimaal C lijkt logisch, maar gezien de klimaatdoelstelling en de ambities van de overheid zoals bijvoorbeeld vastgelegd in het Energieakkoord en het kabinetsbeleid, is een label A-verplichting ook een optie. De kosten van een label A-verplichting zijn uiteraard hoger.

In het ECN-rapport zijn op basis van referentiegebouwen maatregelenpakketten opgesteld en berekeningen gemaakt van de energiebesparingen, investeringskosten, opbrengsten en terugverdientijden.

Het onderzoek is op de website van Bouwstenen samengevat. Daarnaast is hier een artikel specifiek voor scholen gepubliceerd.

Bron: Persbericht Bouwstenen