Blogs Bert van Renselaar over duurzaamheid gebundeld


FMN publiceerde op 11 januari 2018 een bundel met de titel ‘Duurzaam Gebundeld’, met daarin alle blogs van Bert van Renselaar. Speciaal ter gelegenheid van deze bundel heeft Bert nog eenmaal een blog geschreven, waarbij hij het stokje definitief overdraagt aan Ronald Remijn.

‘Het voelde wellicht niet zo toen u buiten stond te kleumen tijdens nieuwjaar, maar het warmste jaar in de afgelopen drie eeuwen ligt net achter ons. Het leek me zelf ook wat overdreven, want echt warm heb ik het niet gehad in 2014. Zeker niet toen ik buiten naar het vuurwerk stond te kijken.’ Dit schreef ik drie jaar geleden in mijn eerste blog voor FMN. Inmiddels zijn we drie jaar verder en ziet de top 4 van warmste jaren ooit er als volgt uit: 2014, 2015, 2017 en 2016. Echt beter is het dus niet geworden sindsdien.

Grote kans

In mijn eerste blog heb ik alle facility managers uitgedaagd om hun eigen groene voornemens te kwantificeren. Die uitdaging staat nog steeds! We hebben een groot probleem op te lossen. Het vraagstuk van klimaatverandering is misschien wel de grootste uitdaging van onze tijd. En hier ligt een mooie kans voor FM. Een kans om niet alleen waarde toe te voegen aan de organisatie, maar aan de hele mensheid. En misschien dat we over vijftien jaar de titel van deze column in de krant terugzien. Dat is pas value creation!

Groen voornemen

Zelf heb ik na drie jaar bloggen besloten om ermee te stoppen. Genoeg woorden voor mij, ik ga meer tijd steken in die daden. Mijn groene voornemen voor het komende jaar is het vergroten van mijn impact op de duurzaamheid van gebouwen. Met onze bestaande én nieuwe software gaan we concrete adviezen geven aan de gebruikers en beheerders van meer dan 100.000 gebouwen.

Stokje overdragen

Het stokje geef ik over aan Ronald Remijn, medelid van de FMN-expertgroep Circulaire en Inclusieve Economie. En aan iedereen die dit toevallig leest en dat de afgelopen drie jaar heeft gedaan: bedankt, ik heb het in elk geval met plezier gedaan!

Bert van Renselaar
Managing Partner
CFP

Lees hier meer blogs van Bert van Renselaar. Hier is de blogbundel te downloaden.

Bron: FMN