Aardgasvrij, BENG en duurzaam bouwen op de kaart


Aardgasvrije gebouwen worden de norm. Alle nieuwbouw moet voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG) – vanaf 1 januari 2020. Daarbij neemt de roep om circulair bouwen toe. En waar zijn dan technieken en goede praktijkvoorbeelden te vinden? U vindt ze nu letterlijk op de kaart met de nieuwe applicatie Podium duurzame gebouwen.

Dit bericht verscheen eerder op RVO.nl.

Duurzame, energiezuinige en aardgasvrije voorbeelden

Op tal van plekken in Nederland doen projectontwikkelaars en bouwers al goede ervaringen op met nieuwe bouwtechnieken en energetische maatregelen. Op het Podium duurzame gebouwen zijn succesvolle voorbeelden te vinden. RVO.nl ontwikkelde de webbased applicatie en inventariseerde en selecteerde duurzame, energiezuinige en aardgasvrije projecten.

Gemakkelijk voorbeelden doorzoeken

Op de applicatie staan kaarten met tientallen voorbeeldprojecten uit het hele land. Het zoeken is gemakkelijk. Selecteer een thema, zoals BENG of aardgasvrij. Zoek op een gebouwtype, zoals een rijwoning, hoekwoning, vrijstaande of portiekwoning. Of selecteer een gebruikte techniek.

Per onderdeel zijn tientallen voorbeelden opgenomen. Klikt de gebruiker op een project, dan krijgt hij meer detail informatie over de realisatie, met afbeeldingen, technische gegevens, bouwkundige kenmerken en projectbeschrijvingen.

Extra aandacht voor aardgasvrij en BENG

In de applicatie is er ruime aandacht voor aardgasvrij bouwen. Op de kaart staan goede voorbeelden van aardgasvrije nieuwbouw en renovaties. Binnen de viewer aardgasvrij is het ook mogelijk om te filteren op utiliteitsbouw of woningbouw, nieuwbouw of renovatie, referentie waarden en technieken en de manier van ruimteverwarming.

Ook is er een categorie voor BENG-woningen. Hier staan woningbouwprojecten die nu al voldoen aan de voorgenomen BENG-eisen. RVO.nl zal het Podium duurzame gebouwen nog uitbreiden met andere actuele thema’s, zoals circulair bouwen.

Meer weten?

Bron: RVO