Alles over wetgeving, subsidies en beleid


De Rabobank organiseerde voor haar relaties de seminar ‘Duurzaam (vast)goed’. Een initiatief van de lokale Rabobanken uit de regio Amersfoort om bij duurzaamheidsvraagstukken stil te staan. ‘Hoe maak je de beweging van ‘bruine’ naar ‘groene’ kantoorpanden? En wat zijn de ontwikkelingen in de vastgoedmarkt?’ Selina Roskam, senior adviseur verduurzaming vastgoed RVO, stond naast Thomas Rau, architect en visionair, op het podium en informeerde de vastgoedeigenaren over wetgeving, subsidies en beleid.

Voordelen van duurzaam vastgoed

De wereld om heen ons verandert snel. Zo heeft het Klimaatakkoord van Parijs impact op het bedrijf. Vanaf 2023 is ieder kantoor groter dan 100m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Om dat te bereiken zou het kunnen dat vastgoed moet worden verduurzaamd. Het verduurzamen van het vastgoed is niet alleen goed voor het milieu. Het is ook goed voor de bedrijfsvoering: het duurzaam vastgoed gaat efficiënter om met gas en elektriciteit en dat betekent lagere maandelijkse kosten. Een gezond gebouw is makkelijker te verhuren, is meer waard en heeft minder onderhoud nodig. Dat betekent dat de investering op de lange termijn kan worden terugverdiend door lagere energie- en onderhoudskosten.

Een toename in energielabel C

De verplichting voor ieder kantoor groter dan 100m2 om minimaal energielabel C te hebben, ondergaat een positieve ontwikkeling. Van de 67.500 kantoorpanden met een gezamenlijke oppervlakte van 85 miljoen m2 droeg in oktober 20% een label C. Per 1 maart is dit aantal gegroeid naar 25%. Een positieve ontwikkeling die gemaakt kan worden door verschillende maatregelen door te voeren. De maatregelen lopen uiteen van isolatie, zonwering tot aan warmtepompen. Lees meer over het energielabel C voor kantoren.

Stappen zetten

Bent u zelf vastgoedeigenaar en wilt u weten wat u moet doen? Bekijk de Wetchecker Energiebesparing. De wetchecker biedt onafhankelijk inzicht in energiebesparingsverplichtingen voor bedrijven. Op Ep-online kunt u makkelijk nagaan welk energielabel uw pand heeft. Via een overzichtelijk stappenplan worden de vervolgstappen duidelijk die u moet maken indien u nog niet aan de eisen voldoet.

Bekijk hier alles wat je moet weten over energielabel C voor kantoren.

Verder is hier op pagina 18 nog een artikel te lezen over duurzaamheid.

Presentatie Seminar Duurzaam Vastgoed

Download hier de presentatie of bekijk het hieronder.

De infographic voor ondernemers is hier terug te vinden.