UPDATES

Slimme verlichting en verwarming brengt kantoor energielabel C

Door Redactie - 7 mei 2018

Tags:

Tegelijkertijd met de renovatie van het hoofdkantoor besloot de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ook te werken aan energiebesparing. Met enkele eenvoudige en effectieve maatregelen slaagde de organisatie erin de sprong te maken van energielabel G naar C.

Dit bericht verscheen eerder op RVO.nl.

De succesvolle transitie bleek, met de hulp van een energieadviseur, eenvoudig te realiseren door de inzet van slimme, energiezuinige verlichting en verwarming. Bij het SVB heeft men nu de smaak te pakken. In 2023 moeten alle kantoren van de SVB Energielabel C hebben.

Alleen verlichten en verwarmen waar mensen zijn

Een effectieve maatregel bleek het installeren van aanwezigheidsdetectie voor de nieuwe verlichting. Ook de klimaatbeheerinstallatie werkt nu met aanwezigheidsdetectie. Als er bijvoorbeeld in de grote open kantoorruimte alleen in een bepaalde hoek mensen zijn, dan gaat alleen dáár de verlichting aan.

En de temperatuur stijgt naar het ingestelde comfortniveau. Door de grote oppervlakte (25.000 m3) van het gebouw leverde dit een flinke energiebesparing op.

Zuinige verlichting

De oude TL-lampen zijn vervangen door zuinigere TL-lampen (HF TL5) en ledlampen. Deze werken efficiënter. De lichtsterkte van de lampen is afhankelijk van het daglichtniveau van buiten. Dit betekent dat de lampen uitblijven als er voldoende daglicht is.

Ambitie

De SVB kijkt voortdurend waar energiebesparende mogelijkheden liggen. De organisatie kan nog meer energie besparen door de cv-ketels te vernieuwen en de koelinstallatie te vervangen. Ook is het mogelijk een beter energielabel te verkrijgen. Het gevelglas kan bijvoorbeeld vervangen door energiezuinig HR+++ gevelglas. Hier wacht men mee tot het huidige glas aan vervanging toe is.

Tips voor een energiezuinig kantoor

  1. Laat het gebouw nalopen door meerdere adviseurs, zoals een energieadviseur en lichtadviseur. Iedere aanpassing vergt een specifieke aanpak.
  2. Een renovatie is hét moment om te kijken of er tegelijkertijd energie bespaard kan worden.
  3. Laat een meerjarenonderhoudsplan opstellen waarin staat dat bij vervangingen energiezuinige componenten worden toegepast.

Meer weten?

Bron: RVO