UPDATES

Gebouwen verspillen tot wel zes keer alle opgewekte windenergie op zee

Door Redactie - 9 mei 2018

Tags:

Alle mooie woorden en plannen voor verduurzaming ten spijt. De huidige utiliteitsgebouwen in Nederland blijven energie verspillen, ook gloednieuwe gebouwen. Onvoldoende en soms ronduit slecht onderhoud en beheer is in circa driekwart van de kantoren verantwoordelijk voor een energieverspilling van 10 tot wel 30%. De jaarlijkse verspilling van alle kantoorgebouwen in Nederland is drie tot zes keer zo groot als alle duurzame energie die de Nederlandse windparken op zee jaarlijks opwekken.

Deze cijfers zijn afkomstig van Ed Rooijakkers, senior-adviseur bij Halmos Adviseurs. Hij is initiatiefnemer en rapporteur van de ISSO-publicatiereeks Duurzaam Beheer en Onderhoud. Sinds begin 2000 heeft hij onderzoeken en extrapolaties uitgevoerd naar het fenomeen van de energieverspilling in kantoorgebouwen. In 2005 concludeerde hij al in een onderzoek, dat hij samen met TNO uitvoerde, dat 70% van de klimaatinstallaties in gebouwen niet goed functioneert met gemiddeld 30% energieverspilling tot gevolg.

In 2015 constateerde hij dat het functioneren van installaties en hun efficiëntie in 10 jaar nauwelijks is verbeterd. Dit jaar berekende hij dat alle utiliteitsgebouwen in Nederland een hoeveelheid energie verspillen ter grootte van circa een derde van alle duurzame energie die wij in ons land opwekken. Het blijft dus dweilen met de kraan open.

Lees de rest van het verhaal op Cobouw!