UPDATES

DGBC presenteert DGBC Woonmerk tijdens PROVADA

Door Redactie - 6 juni 2018

Tags:

Dutch Green Building Council heeft 6 juni op de PROVADA het DGBC Woonmerk gepresenteerd. Het keurmerk geeft een breed inzicht in de kwaliteiten van de woning en de omgeving, zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw. Parallel aan de lancering ontving a.s.r. real estate de eerste certificaten voor projecten in Hilversum en Utrecht Terwijde. Beide projecten behaalden een very good score (drie van de vijf sterren).

Op de foto staan DGBC-directeur Annemarie van Doorn en Robbert van Dijk, Fund Director ASR Dutch Core Residential Fund, a.s.r. real estate.

Woning en leefomgeving onder de loep

Met het DGBC Woonmerk worden woningen gemeten op zeven verschillende duurzaamheidsonderwerpen. Voor de woning zelf wordt gelet op energiegebruik en water, materiaalgebruik en onderhoud, binnenklimaat en comfort en op toegankelijkheid. Voor de omgeving van de woning gelden criteria op het gebied van bereikbaarheid, veiligheid en leefomgeving.

Bijdrage aan duurzamer product

Directeur van Dutch Green Building Council Annemarie van Doorn: ‘Het DGBC Woonmerk geeft een volledig en integraal beeld van de duurzaamheidsprestatie van een woning. Dat biedt gerichte aanknopingspunten woningen te verduurzamen.’

Dat er een enorme uitdaging ligt de woningvoorraad te verduurzamen is evident. Nederland telt meer dan 7 miljoen woningen die verantwoordelijk zijn voor bijna 30% van de CO2-uitstoot. Harm Tenback, technisch assetmanager bij a.s.r. real estate: ‘Het is voor de markt nuttig om een instrument te hebben om woningen met elkaar te kunnen meten en inzichtelijk te hebben wat de vervolgstappen zijn voor een nog duurzamer product.’

Online tool

De online tool is eenvoudig in te vullen en geeft snel inzicht in de duurzaamheid van de woning en de omgeving. Het samenbrengen van de beste criteria uit verschillende gerenommeerde keurmerken en het gebruik van Big Data maakt de tool eenvoudig en integraal. De online tool is geschikt voor zowel een zelfassessment als voor certificering middels onafhankelijke toetsing. Het gecreëerde online woondossier kan gebruikt worden als sturingsmiddel of managementsysteem binnen projecten.

Bron: DGBC