UPDATES

EBS als verplichte maatregel

Door Redactie - 18 juni 2018

Tags:

Een EBS is een onderdeel van een Energie Management Systeem (EMS). Een EBS is software waarmee het energieverbruik van een gebouw wordt geregistreerd en geanalyseerd. Vanaf januari 2018 is het voor een aantal sectoren en bedrijfstakken verplicht om een EBS toe te passen.

Dit bericht verscheen eerder op vanbeek.com.

Wat is een EBS?

Een EBS is een onderdeel van een Energie Management Systeem (EMS). Een EBS is software waarmee het energieverbruik van een gebouw wordt geregistreerd en geanalyseerd. De omvang van dit systeem is afhankelijk van het energiegebruik en het vloeroppervlakte. Het kan variëren van een systeem met alleen slimme meters tot een systeem met gekoppeld aan een gebouwbeheersysteem (GBS).

Waarom een EBS?

Een EBS vergroot het inzicht in de mogelijkheden voor verbeterde afstelling van installaties in gebouwen. Uit onderzoek is gebleken dat bij ruim 70 procent van de gebouwen de klimaatsystemen niet goed zijn afgesteld. Bij betere afstelling van klimaatinstallaties is een aanzienlijk besparingspotentieel mogelijk.

Voor wie is EBS van toepassing?

De volgende sectoren (bedrijfstakken) vallen onder de verplichte EBS maatregel:

Wat betekent dit voor u?

Behoort uw organisatie tot één van deze sectoren (of bedrijfstakken) dan dient u vanaf 1 januari 2018 een EBS toe te passen Als u niet beschikt over een vorm van EBS of een EMS dan is het goed om een inventarisatie te doen van de mogelijkheden.

E(r)B(i)S

Van Beek heeft meer dan 35 jaar geleden ERBIS ontwikkeld. Erbis staat voor Energie Registratie Beheer en Informatie Systeem. Erbis is tegenwoordig een bekend en uitgebreid Energie Management Systeem (EMS). Functioneel sluit Erbis naadloos aan op de eisen van een EBS. Bekijk de website voor meer informatie.

Bron: Van Beek