Big data zorgt voor een snellere verduurzaming


De verduurzaming van de gebouwde omgeving is één van de grootste maatschappelijke opgaven van dit moment. Facility managers spelen bij het realiseren van die opgave een belangrijke rol. FMN, de beroepsvereniging voor het facilitaire domein, gaat om die reden haar leden helpen om als duurzaamheidsmanager grote impact te maken op hun gebouwen en de mensen die daar wonen, werken, studeren of anderszins verblijven. Samen met FMN-partner CFP Green Buildings biedt FMN haar leden toegang tot een softwarepakket waarmee zij handvatten krijgen om zelf aan de slag te gaan met verduurzaming.

Dit bericht verscheen eerder op FMN.nl.

De Energy Module van deze software maakt energiebesparende maatregelen inzichtelijk, inclusief de businesscase en de impact van die maatregelen op het energielabel. In het partnership met FMN kan CFP Green Buildings de leden van FMN een korting op de software bieden. Beide partijen verwachten dat de samenwerking zorgt voor een substantiële duurzaamheidsverbetering van de Nederlandse vastgoedmarkt met een reductie van 15 tot 25 procent op de CO2-footprint, energie- en servicekosten bij de leden van FMN.

Snelle business case

CFP Green Buildings is dé autoriteit op het gebied van het verduurzamen van gebouwen met behulp van Big Data. In de grootste gebouwendatabase van Europa, ontwikkeld door CFP, zitten gedetailleerde energieprestaties van inmiddels 250.000 gebouwen. Op basis van de criteria van 128 gebouwprofielen en 65 energiemaatregelen kunnen vastgoedportefeuilles en individuele gebouwen worden gescand op hun verduurzamingspotentieel en het rendement van de energiebesparingsmaatregelen. Hiermee is een snelle business case van de investeringen mogelijk, die vervolgens gemakkelijker kan worden gefinancierd en uitgevoerd.

BREEAM-score

Het softwarepakket voor de FMN-leden bevat naast toegang tot de Energy Module, ook toegang tot een e-learning omgeving en de interactieve MVO Scorecard. Hiermee kan een FMN-lid de integrale duurzaamheid van de organisatie in beeld brengen en monitoren. Bovendien is het mogelijk om met de BREEAM-module van de software snel tot een BREEAM-score te komen. In het verleden was het behalen van een BREEAM-certificaat kostbaar en tijdrovend. Nu kost het in kaart brengen van de huidige en gewenste score slechts vijf minuten. Daarmee krijgen de leden inzicht in de gezondheid en het rendement van hun gebouwen en ook meer inzicht in en toegang tot financieringsmogelijkheden en subsidie.

Energierobot

Een energierobot maakt het softwarepakket compleet. Deze robot op het terrein van energiemanagement werkt in alle gebouwen met een slimme meter. Niet alleen voldoen gebruikers en eigenaren hiermee aan de wettelijk verplichte energiemonitoring vanaf 1-1-2018, ook kunnen beheerders, energiebedrijven, installateurs, eigenaren en gebruikers hierdoor snel en goedkoop het energiemanagement verbeteren in hun gebouwen. Resultaat: installaties verouderen minder snel en er is minder onderhoud en energie nodig. Gemiddeld levert dit 10 tot 15 procent minder verspilling van een gebouw op.

Meer informatie op de website van FMN.