UPDATES

Duurzame warmte en koude voor Leidsche Rijn Centrum

Door Redactie - 5 juli 2018

Tags:

In Utrecht is de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland – Leidsche Rijn Centrum – op 16 mei officieel geopend. ENGIE heeft hier in ruim 2 jaar een integrale duurzame energievoorziening gerealiseerd. In totaal worden hiermee 38.000 m² aan winkelruimte, 10.000 m² kantoorruimte en 750 woningen verwarmd en gekoeld.

Dit bericht verscheen eerder op detechniekachternederland.nl.

De gemeente Utrecht wil voor 2030 uitstoot- en aardgasvrij zijn. Om dit te kunnen bereiken zijn er duurzame initiatieven nodig, zoals CO2-verlaging door het gebruik van warmte- en koudeopslag.

In 2018 bestaat Leidsche Rijn precies 20 jaar. De realisatie van Leidsche Rijn Centrum heeft meer dan 10 jaar in beslag genomen. Tot 2025 worden er in de hele wijk 33.000 woningen gebouwd. Daarnaast werken er uiteindelijk 40.000 mensen in de wijk. Naast alle technische en bouwkundige installaties is de ligging van het nieuwe centrum, dicht bij het openbaar vervoer, ook een belangrijke duurzaamheidsfactor.

Maximale leveringszekerheid

ENGIE heeft in Leidsche Rijn Centrum in ruim 2 jaar een integrale duurzame energievoorziening gerealiseerd. Deze collectieve energieopwekkings- en distributie-installatie, ook wel EODI genoemd, bestaat uit onder andere 2 energiecentrales met 6 bronparen in combinatie met warmtepompen, afleverstations voor de kantoren en afleversets voor de winkels en woningen.

In totaal worden hiermee 38.000 m² aan winkelruimte, 10.000 m² kantoorruimte en 750 woningen verwarmd en gekoeld. De systemen zijn ontworpen op reductie van CO2-uitstoot en maximale leveringszekerheid.

Integrale aanpak

De realisatie van Leidsche Rijn is een goed voorbeeld van de integrale aanpak van ENGIE. Niet alleen heeft ENGIE het ontwerp en de bouw van de energievoorziening op zich genomen, ze is bovendien mede-investeerder in Leidsche Rijn en is gedurende de komende 30 jaar verantwoordelijk voor de exploitatie van de energievoorziening.

ENGIE levert duurzame warmte voor verwarming, warmte voor het bereiden van warm tapwater en koude voor comfortkoeling. De warmtepomp wordt gebruikt voor lage temperaturen en koudelevering in combinatie met opslag van koude voor later verbruik. Aanvullend wordt stadswarmte ingezet voor de hogere temperaturen in de koude periodes.

Optimale combinatie

In het ontwerp van het systeem heeft ENGIE vanaf de start rekening gehouden met alle stakeholders in de omgeving. Zo is er bijvoorbeeld in samenwerking met Eneco gezocht naar de optimale combinatie van wko en stadswarmte.

Mede hierdoor zijn er geen regeneratievoorzieningen nodig op de daken van de gebouwen, die visueel onaantrekkelijk zijn en geluidsoverlast kunnen veroorzaken.

Trots

Harold Maasen, Manager Business Unit Project Development bij ENGIE: ‘We zijn trots om  een energiecentrale in gebruik te nemen waar we onze klanten optimaal mee kunnen bedienen.’

Hij vervolgt: ‘De door ENGIE gerealiseerde energievoorziening is uiterst betrouwbaar, omdat er 2 manieren van warmteopwekking gebruikt zijn. Omdat de afleversets van de woningen in de meterkast zijn ingebouwd, nemen ze weinig ruimte in beslag en geven ze geen geluidsoverlast.’

Bron: detechniekachternederland.nl