The paper battle: energie en papier besparen in Zuidas


Masterstudent sociale psychologie Ivar Maas onderzocht tijdens zijn onderzoekstage bij Green Business Club Zuidas hoe gedragsverandering kan helpen bij verduurzaming, en of een competitie-element dit duurzame gedrag kan stimuleren.

522941 minder blaadjes

Hiertoe initieerde hij bij zeven organisaties in Zuidas een Energie Competitie, die was gericht op het reduceren van printen en kopiëren. Hiermee bespaarden deze organisaties niet alleen veel papier, maar ook veel energie die wordt gebruikt door de print- en kopieerapparaten. Accenture, Arcadis, CBRE, Faculteit der Gedrags- en bewegingswetenschappen, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Loyens & Loeff en gemeente Zuidas wedijverden twee maanden lang om een zo groot mogelijk printreductie. In totaal werden met deze competitie maar liefst 522941 blaadjes printpapier bespaard!

Competitie-element

Deelnemende organisaties waarbij de medewerkers enkel feedback kregen op het eigen printverbruik, bespaarden 6% aan printpapier. De medewerkers van de organisaties die in de competitie zaten, kregen feedback over hun eigen resultaten en hoe ze het deden ten opzichte van de andere competerende bedrijven. Dit competitie-element gaf de deelnemers duidelijk een extra boost, en dat zag je terug in het resultaat van ruim 19% minder printpapier.

Aanbevelingen

De spelregels van de competitie werden binnen de organisaties gecommuniceerd via email, intranet en posters die bij de print- en kopieerapparaten hingen. Zo kun je dus als organisatie met relatief eenvoudige middelen enorm veel energie en papier besparen. Ivar gaf de deelnemers na afloop een advies mee om deze positieve gedragsverandering een blijvend karakter te geven. Dit advies hield onder meer in:

– Verander de default instellingen van de printer en zet deze op tweezijdig printen.
– Herinneringen kunnen ook helpen. Bijvoorbeeld door de melding ‘Heeft u deze print opdracht echt nodig?’ te laten zien.
– Maak tastbaar hoeveel er daadwerkelijk wordt geprint. Laat bijvoorbeeld zien wat het totale jaarlijkse verbruik is van de werknemer zodra deze wil printen.
– Reduceer het aantal printers en vergroot de afstand tot de printer.
– Neem duurzaamheid op in het beleid van het bedrijf. Dit zorgt voor een norm die indirect invloed kan hebben op hoe de medewerkers zich gedragen.
– Kijk gezamenlijk met de klant waar verbeteringen kunnen plaatsvinden. Mogelijk is het bijvoorbeeld niet altijd nodig om alle contracten af te drukken en te ondertekenen, maar kan dit ook digitaal.

Naast de praktische opbrengsten van dit onderzoek droeg de scriptie wetenschappelijk bij door nieuwe factoren vast te stellen die invloed hebben op duurzaam gedrag op de werkvloer.

Voor zijn scriptie op basis van dit onderzoek kreeg Ivar de Caryl Rusbult!

Meer weten? Neem contact op met Ivar maas I.maas@VU.nl.

Beeld Programaraad GBC: GBC Zuidas / GBC Zuidas
Beeld GBC energy project: GBC Zuidas / GBC Zuidas
Beeld Logo energie competitie (1): GBC Zuidas / GBC Zuidas