UPDATES

Praktijkvoorbeeld Pulse: volledig energieneutraal bouwen ligt binnen handbereik

Door Redactie - 6 november 2018

Tags:

In Delft werd op 30 augustus Pulse geopend, het eerste energieneutrale onderwijsgebouw op de campus van TU Delft. Achter de gevel van het door Ector Hoogstad Architecten ontworpen gebouw ligt een wereld aan technische snufjes verscholen.

Dit bericht verscheen eerder op De Techniek achter Nederland.

Met Pulse, het nieuwste onderwijsgebouw op de TU-campus in Delft, leverde het consortium – bestaande uit Hurks (bouw) en Kuijpers (E- en W-installaties) het bewijs dat volledig energieneutrale gebouwen geen toekomstmuziek zijn, maar met de juiste kennis en technieken binnen handbereik liggen.

Pulse bestaat uit 13 zalen, waarvan 10 eigentijdse onderwijszalen, en 3 ruimtes met een informele sfeer en bijzondere kenmerken. Op de begane grond bevindt zich een food market.

Pulse: innovaties in de praktijk brengen

De nieuwbouw grenst aan het Teaching Lab, waar docenten kunnen experimenteren en werken aan onderwijsinnovatie. Vaak gaat dat om het ontwikkelen van activerend onderwijs, waarin studenten niet alleen luisteren in de collegezaal, maar juist actiever aan de slag moeten.

Innovaties die in het Teaching Lab zijn ontwikkeld kunnen in Pulse in de praktijk worden gebracht. Je vindt hier dan ook instructieruimtes vol met moderne voorzieningen. Eén van de zalen is nog net wat experimenteler: de ‘Technology Room’. Bij elke tafel hangen een beweegbare camera en 2 schermen, zodat studenten met studiegenoten elders kunnen communiceren.

Gelijkspanning en zonnecellen

In het nieuwe gebouw bevindt zich een infrastructuur van volledig duurzame installatietechniek. Bijzonder is de toepassing van gelijkspanning, waardoor gebruikers van elektrische energie direct aangesloten zijn op de 490 zonnepanelen (750 m2) op het dak van het gebouw. Daarmee heeft TU Delft een van de eerste gelijkstroomnetwerken in de utiliteitsmarkt gerealiseerd.

Normaal gesproken draait een gebouw, dat zelf stroom opwekt, op wisselstroom. Bij Pulse wekken de zonnecellen gelijkstroom op. Die kan, zonder tussenkomst van zware transformatoren, direct en zonder energieverlies worden benut voor laptops, tablets, smartphones en verlichting.

Het gelijkstroomnet in Pulse is ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksgroep DC Systems, Energy Conversion & Storage van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft.

Verlichting, usb en ventilatie

Op dit moment voeden de panelen al rechtstreeks alle ledverlichting. Binnenkort worden ook alle nieuwe generatie usb-aansluitingen (tot 100 W vermogen) op het panelennetwerk aangesloten. Daarnaast adviseerde Kuijpers de TU Delft om gebruik te maken van ventilatoren die op gelijkstroom kunnen draaien. Dan kan de universiteit, zodra de techniek zover is, ook de ventilatie rechtstreeks op de zonnepanelen aansluiten.

Waar de energievoorziening het duurzaamheidsniveau al tot grote hoogte tilt, voerde Kuijpers Pulse tevens uit met andere duurzame oplossingen: klimaatvloeren en -plafonds zorgen in combinatie met wko en CO2-gestuurde ventilatie voor het juiste klimaat in de diverse onderwijszalen en ontmoetingsruimtes.

Verder bevatten de klimaatplafonds niet alleen armaturen die technisch en esthetisch voldoen, maar rustte Kuijpers ze ook uit met aanwezigheidsmelders en een sprinklerinstallatie die wordt gevoed vanuit een lokale grondwaterbron.

In lijn met het Manifest Energietransitie

Kuijpers tekende in 2017 het Manifest Energietransitie. Met dit project sluiten zij aan bij de doelstelling van het manifest om het voortouw te nemen bij de versnelling van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Bekijk alle voorbeeldprojecten op onze speciale pagina.

Fotografie: Studio 38C, Remco Lassche.

Bron: De Techniek achter Nederland