FMN Student Award 2018 gewonnen door Chantal Spruit


Met haar onderzoeksrapport ‘Facility manager, hier krijg je energie van’ is Chantal Spruit van de Haagse Hogeschool uitgeroepen tot winnaar van de FMN Student Award 2018. Ze heeft een gebruikerslabel ontwikkeld dat facility managers helpt beter te sturen op het energiegebruik van gebouwen. De winnaar werd gekozen door de deelnemers aan het FMN Connect XL Congres ‘DNA: Discover New Ambitions’ dat plaatsvond bij Deltion College in Zwolle.

Dit bericht verscheen eerder op FMN.

De FMN Student Award wordt toegekend aan die bachelor- of masterscriptie met de meeste impact op of relevantie voor het facilitaire vakgebied. Voor de award waren dit jaar in totaal 5 studenten genomineerd.

De winnares van de FMN Student Award 2018 is bijzonder trots dat de congresdeelnemers haar rapport hebben uitgekozen uit het sterke deelnemersveld van dit jaar. ‘De gebouwde omgeving is verantwoordelijk meer dan 30% van de CO2-uitstoot in Nederland. We kunnen die uitstoot verminderen door beter te sturen op het energiegebruik van gebouwen. De bestaande energieprestatielabels helpen daar niet echt bij. Ik denk dat mijn gebruikerslabel een effectief instrument is en ik ben dan ook enorm trots en blij met de erkenning daarvan vandaag,’ zegt Chantal Spruit in een eerste reactie na het winnen van de award. Alle 5 genomineerden studenten werden tijdens het congres van FMN aan de tand gevoeld door Erik Jaspers (Product Strategy & Innovation Officer bij Planon en adviseur van de IFMA Foundation) over hun onderzoek.

Het facilitaire vakgebied wint

Bij de bekendmaking van de uitslag van de stemming door het publiek, benadrukte Antoine Fraaij, bestuurslid van FMN en voorzitter van de jury, nogmaals dat de FMN Student Award geen verliezers kent. ‘We hebben weliswaar maar 1 officiële winnaar, maar met zoveel kwaliteit zijn jullie allemaal winnaars. En met zoveel actualiteit, relevantie en impact wint vandaag vooral het faciltaire vakgebied’, aldus de voorzitter van de jury. De 4 andere genomineerden waren (in willekeurige volgorde) Bayan Alasawdeh (Saxion & University of Greenwich), Lisa van Erp (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), Sil Driessen (Zuyd Hogeschool) en Danique van de Wijngaart (Hogeschool Rotterdam). Korte beschrijvingen van alle onderzoeksrapporten zijn te vinden op de website van FMN.

Prijzen

De winnaar van de FMN Student Award 2018 wordt in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan een internationaal FM Event in Europa. Bijvoorbeeld: World Workplace Europe 2019 of EFMC 2019. Daarnaast zijn er voor zowel de winnaar als alle genomineerden nog andere prijzen te winnen, zoals een jaar lang gratis lidmaatschap van FMN en de mogelijkheid om een op het onderzoek gebaseerd artikel te publiceren.

FMN Student Award bevordert innovatief facilitair onderzoek

De FMN Student Award is voortgekomen uit de FM Bachelor of the Year en FM Master of the Year. In de vernieuwde opzet ligt de nadruk vooral op de relevantie voor en impact op het facilitaire vakgebied en is het cijfer dat de opleiding aan het onderzoek verbindt minder relevant geworden. FMN wil samen met de facilitaire opleidingen in Nederland met de nieuwe opzet nadrukkelijker bijdragen aan innovatief facilitair onderzoek door studenten en het ontsluiten daarvan. Dit draagt bij aan de gezamenlijke ontwikkeling van het vakgebied. Met het hoge aantal inzendingen lijkt de FMN Student Award al bij de eerste editie succesvol bij te dragen aan die doelstelling. De jury wil dan ook graag dat FMN – als initiatiefnemer van de prijs – gaat onderzoeken hoe ook de niet-genomineerde scripties voor het vakgebied kunnen worden ontsloten.

Op de foto: V.l.n.r. jury-voorzitter Antoine Fraaij, winnaar Chantal Spruit (de Haagse Hogeschool), Lisa van Erp (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), Bayan Alasawdeh (Saxion & University of Greenwich), Sil Driessen (Zuyd Hogeschool) en Tamara Agatz namens de zieke Danique van de Wijngaart (Hogeschool Rotterdam).

Bron: FMN

Beeld 28-11-2018 Zwolle, FMN congres in het gebouw van het ROC- Deltion.: FMN / Herman Engbers