Praktijkvoorbeeld BOOT&CO: duurzaam icoon in nieuwe, klimaatneutrale wijk


Aan de Amsterdamse Houthaven, pal aan het IJ, wordt gebouwd aan hotel BOOT&CO. Kollhof & Pols Architecten ontwierp het hotel dat zeer duurzaam wordt en met een EPC van 0,041 straks bijna volledig energieneutraal is. Zo kunnen de uitvoerders aan de ambitie van de opdrachtgevers voldoen om bij oplevering een BREEAM Excellent-score te halen.

Dit bericht verscheen eerder op De Techniek Achter Nederland.

Vernieuwend hotelconcept

BOOT&CO biedt een vernieuwend hotelconcept met 84 ruime hotelappartementen. De doelgroep van het hotel is de Young Dynamic Urban Professional. In het hotel komt ook een spa/fitness en zwembad. Onderdeel van dit hotelconcept is een uitnodigende horecagelegenheid voor zowel bewoners als bezoekers van de Houthaven en het hotel.

Om de beoogde mate van duurzaamheid te halen, vroegen opdrachtgevers IQNNCity ID Group en Vink Bouw aan Techniplan Adviseurs om als BREEAM-expert een advies voor de technische installaties in het gebouw uit te werken. Techniplan koos bij het ontwerp van het hotel voor een breed spectrum aan duurzame technieken.

Duurzame maatregelen

Een van die maatregelen betreft de isolatie van het pand, die hoog is door driedubbel glas en Rc-waarden tot 9,0 m2 K/W. Daarnaast wekken 430 zonnepanelen op het dak van het hotel een belangrijk deel van de energie op die het hotel gebruikt.

Door gebouwautomatisering in combinatie met aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling zal de energiezuinige ledverlichting in het hotel nooit onnodig lang aanstaan.

Samenwerking is essentieel

Voor de verwarming en koeling maakt het hotel gebruik van stadswarmte en -koude van Nuon. Warmteterugwinning zorgt ervoor dat warmte uit de ventilatielucht en het douchewater deels kan worden hergebruikt.

Allard Jansen, projectleider bij Techniplan geeft aan dat het energieneutraal maken van een compleet hotel een enorme uitdaging is. ‘De manier van samenwerken maakte in dit geval het verschil; alle betrokken partijen droegen integraal bij aan het ontwerp en samen hebben we slimme keuzes gemaakt.’

Inregelen en afstellen

Van Galen werkt binnen het project voor BOOT&CO samen met Verkerk Groep. ‘Terwijl Van Galen het installatiewerk van de klimaatinstallaties afrondt, gaan wij aan de slag met het elektrisch aansluiten van deze installaties op de regelkasten’, vertelt projectleider meet- en regeltechniek Wim Stemmer van Verkerk Groep.

‘Wij installeren drie regelkasten en stellen samen met van Galen het gebouwbeheersysteem van Priva in gebruik, zodat we de klimaatinstallaties kunnen aansturen. Hierna volgt nog een fijne afregeling door Van Galen. Het gebouwbeheersysteem is van huis uit al ingesteld op een zo energiezuinige bedrijfsvoering; de verwarming en koeling werken dus automatisch zo duurzaam mogelijk.’

Klimaatneutrale wijk

Het duurzame hotel staat niet op zichzelf; de gemeente Amsterdam sprak samen met ontwikkelaars af om de Houthaven een 100 % klimaatneutrale wijk te maken. De bouwwerkzaamheden in dit gebied zijn hierdoor milieuvriendelijk, met extra aandacht voor gebruik van energie en materialen.

De oplevering van hotel BOOT&CO staat gepland voor het tweede kwartaal van 2019. Naar verwachting opent het hotel in de zomer van 2019 haar deuren.

Bron: De Techniek Achter Nederland

Beeld BOOTCO-Amsterdam-icoon: BOOT&CO / De Techniek Achter Nederland