Praktijkvoorbeeld: Zonnepark op voormalige zweefvliegstrip vliegbasis


Omwonenden van Vliegbasis Eindhoven hebben een zonnepark ontwikkeld op het Defensieterrein. Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser opende het 11.040 panelen tellende zonnepark eind maart. Zonnepark Welschap is het grootste zogenoemde postcoderoosproject (officieel de Regeling Verlaagd Tarief) van Nederland. Het levert jaarlijks een kleine 3 miljoen kilowattuur schone energie, goed voor zo’n 900 huishoudens.

Dit bericht verscheen eerder op Defensie.nl

Vliegbasis Eindhoven wilde al langer bijdragen aan het opwekken van duurzame-energie. Defensie stelt daarvoor 2,5 hectare van de voormalige zweefvliegstrip beschikbaar. Samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeente Eindhoven en 5 regionale energie-coöperaties  zorgden voor de daadwerkelijke realisatie.

Inschrijven voor paneeldelen

De postcoderoosregeling maakt het mogelijk  om gezamenlijk energie op te wekken zonder dat zonnepanelen op het eigen dak hoeven te liggen. Daarvoor richten de deelnemers een coöperatie op waarin alle rechten en verplichtingen worden ondergebracht.

Deelnemers investeren in een zonnepark door zich in te schrijven voor een aantal paneeldelen. Voorwaarde voor deelname is dat iemand binnen het gebied van aaneengesloten postcodes rondom de productielocatie woont. Dit wordt een postcoderoos genoemd. De regeling is onderdeel van het nationaal Energieakkoord.

Bekijk op de website van Defensie een video van de opening.

Bron: Defensie

Beeld Zonnepark Eindhoven - ministerie van Defensie: Ministerie van Defensie / Ministerie van Defensie