UPDATES

Nieuwe modelclausules voor verplicht energielabel C kantoorruimtes

Door Redactie - 23 mei 2019

Tags:

De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft nieuwe modelclausules vastgesteld i.v.m. de Label C-verplichting voor kantoren. Deze nieuwe ROZ-clausules en de bijbehorende Handleiding zijn vanaf heden beschikbaar op de website van de ROZ (www.roz.nl).

Dit bericht verscheen eerder op ROZ.

Vanaf 1 januari 2023 is het verboden om een kantoorgebouw te gebruiken zonder minimaal energielabel C (een energie-index van 1,3 of beter). Gelet op deze nieuwe regels in het Bouwbesluit heeft de ROZ een nieuwe Duurzaamheid/Greenlease bepaling vastgesteld voor het ROZ-model Kantoorruimte 2015. Met de nieuwe modelclausule kunnen verhuurder en huurder afspraken maken hoe zij op tijd aan de Label C-verplichting voor kantoren kunnen voldoen. De ROZ adviseert zowel verhuurder als huurder aan te sluiten bij de (wettelijk verplichte) erkende maatregelenlijsten en een concrete datum af te spreken waarop het kantoor uiterlijk aan de label C-verplichting voldoet.

De ROZ heeft ook een modelclausule gemaakt voor de situatie dat gedurende de looptijd van de huurovereenkomst (aanvullende) maatregelen noodzakelijk zijn om de energie-index verder te verbeteren, bijvoorbeeld naar label A. Verhuurder en huurder treden met elkaar in overleg welke maatregelen door welke partij het meest kosteneffectief kunnen worden genomen en hoe de verdeling van de kosten daarvan wordt geregeld.

De modelclausules voorzien ook in de informatieplicht energiebesparing waaraan de drijver van een inrichting (huurder of verhuurder) uiterlijk 1 juli 2019 moet voldoen.

Bron: ROZ