UPDATES

Nieuwe BENG-eisen voor alle nieuwe gebouwen vanaf juli 2020

Door Redactie - 14 juni 2019

Tags:

Vanaf 1 juli 2020 moeten alle nieuw te bouwen gebouwen voldoen aan de Bijna Energieneutrale Gebouw eisen (BENG). De BENG stelt strengere eisen om het energiegebruik te verlagen.

De ministerraad stemde in met het voorstel van minister Ollongren om het Bouwbesluit over energiezuinige nieuwbouweisen aan te passen.

Dit bericht verscheen eerder op RVO.nl.

Internetconsultatie

De strengere eisen hebben grote consequenties voor ontwikkelaars, architecten en bouwers. En dit vraagt om een zorgvuldige invoering. Daarom luisterde de minister ook naar de adviezen die uit de internetconsultatie met de markt kwamen. Duidelijk was dat de BENG 1-eis scherper mocht.

Dit is de maximale energiebehoefte van een gebouw. De BENG 1-eis voor de meeste tussenwoningen gaat hiermee van 70 kWh/m².jr naar 55kWh/m².jr. Ook voor de meeste woongebouwen gaat een strengere eis gelden. Dit geldt voor een deel van hoekwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en voor een beperkt deel van de vrijstaande woningen. Verder is maatwerk mogelijk voor hout- en skeletbouwbouwwoningen.

BENG-eisen gelden per 1 juli 2020

De beoogde ingangsdatum voor de BENG was 1 januari 2020. Dit wordt 6 maanden later. Dit is besloten na internetconsultatie met marktpartijen. Er komt speciale rekensoftware voor de BENG-eisen. En het is belangrijk dat de markt zich goed kan voorbereiden op deze nieuwe bouweisen. Hier is voldoende tijd voor nodig.

Wat verandert er?

De nieuwe BENG-eisen vervangen de Energieprestatie (EPC). Dit is de huidige eis voor nieuwbouw. De BENG-eisen geven meer garantie dat een gebouw energiezuiniger wordt ontworpen dan de EPC.

Bij de EPC kan een gebouweigenaar bijvoorbeeld een grote glaswand in een gebouw zetten en zonnepanelen gebruiken om het energieverlies te compenseren. Bij de BENG-eisen kan dit niet meer. De BENG stelt namelijk eisen aan de schil van een gebouw en aan het aandeel hernieuwbare energie.

Meer weten?

BENG

Bron: RVO