UPDATES

Praktijkvoorbeeld – Beter leefklimaat door aanleg groendak Delftse Poort

Door Redactie - 18 juni 2019

Tags:

CBRE Global Investors heeft in samenwerking met gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een groendak aangelegd op het dak van Delftse Poort. Delftse Poort is een multi-tenant kantoorgebouw in het hart van Rotterdam direct naast intercitystation Rotterdam Centraal, in eigendom van het CBRE Dutch Office Fund.

Dit bericht verscheen eerder op CBRE.

Het groendak van circa 2,500 m2 ligt op het platte dak tussen de hoog- en laagbouw van het kantoorgebouw en is onderdeel van een grootschalige renovatie van Delftse Poort. De opslag van regenwater draagt bij aan een beter leefklimaat in het Rotterdam Central District (RCD) dat vooral in de zomer een hittegebied is. Dankzij bufferruimte voor regenwater helpt dit dak bij het tegengaan van wateroverlast in de omgeving. De aanleg past in de ambitie van de gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard om op innovatieve wijze hittestress- en wateroverlastgevoelige gebieden positief te beïnvloeden.

Beter leefklimaat

Het groene dak kan ongeveer 130.000 liter water opslaan. Vooral in verdichte, hoogstedelijke gebieden zoals het RCD, is tijdelijke opslag van water een belangrijke maatregel om de risico’s van te veel of te weinig water te beperken, voor verkoeling te zorgen en bij te dragen aan de luchtzuivering. Daarnaast is het groendak van belang voor het vergroten van de biodiversiteit door onder meer nestvoorzieningen en bijenkasten en het dempen van omgevingsgeluiden in het gebied. Daarbij biedt het groendak, vooral voor kantoorgebruikers op de lager gelegen kantoorvloeren in het gebouw, een plezieriger uitzicht en een extra dimensie aan de beleving in het gebouw vanwege het groene, continu veranderende uitzicht.

Vincent van den Putten, Asset Manager bij CBRE Global Investors: ‘Als eigenaar van Delftse Poort focussen we niet alleen op het toevoegen van waarde voor de bezoekers van dit gebouw, maar ook voor de bezoekers van dit gebied en de leefomgeving in het gebied. Als gevolg van de enorme trek naar steden en de verdichting in de stad, wordt de druk op bijdragen aan duurzame en gezonde leefomgevingen steeds groter. Wij nemen hierin als investeerder graag onze verantwoordelijkheid, en zijn verheugd dat we een dergelijk project samen met de gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard hebben kunnen realiseren. Ook als je binnen zit is ons groendak een enorme verrijking. Waar we nu nog op een grijs dak kijken,  verandert dit de komende tijd naar een groen dak dat naar verwachting ook mooi zal weerspiegelen op de glazen gevel. Zo is het een win-winsituatie voor iedereen.’

Marloes Gout, Adviseur Duurzaamheid bij Gemeente Rotterdam: ‘Wij vinden het belangrijk om samen met partijen in de stad te werken aan een toekomstbestendige stad. Dit is onze ambitie vanuit “het Rotterdams Weerwoord”. We stimuleren duurzame klimaatbestendige maatregelen zoals zonnepanelen en groene daken bij nieuwbouwprojecten, maar ook bij renovatieprojecten. We zijn daarom blij met dit groenblauwe dak op de Delftse Poort, omdat op verschillende manieren waarde toevoegt in het centrumgebied.’

Bron: Persbericht CBRE