UPDATES

Jaarverslag EIA toont toename investeringen in energiebesparing

Door Redactie - 1 juli 2019

Tags:

Steeds meer ondernemers vragen bij RVO.nl de Energie-investeringsaftrek (EIA) aan. In 2018 waren er 9 procent meer aanvragen dan in 2017, wat het totale aantal op 19.359 brengt.

Ondernemers brengen met hun energiezuinige investeringen de doelen voor energiebesparing dichterbij. Het EIA-jaarverslag toont het succes van deze fiscale regeling. Naast cijfers bevat het ook voorbeelden uit de praktijk.

Dit bericht verscheen eerder op Rvo.nl.

Investeringen EIA 2018

  • Totaal €1,6 miljard aan energiezuinige investeringen is in 2018 voor de EIA gemeld (tegenover € 1,5 miljard in 2017).
  • De grootste investeringen in energiebesparende technieken kwamen voor rekening van de industrie en de transportsector (30 procent meer dan in 2017).
  • Het totale aantal investeringen in duurzame energie is verdubbeld.
  • Alleen in de sectoren Gebouwde omgeving, Apparaten en Land- en tuinbouw daalden de investeringen, respectievelijk met 25, 18 en 5%.

Innovatie onder mkb

Net als in de afgelopen jaren vroegen ondernemers de EIA vooral aan voor investeringen in warmtepompen, zonnepanelen en isolatie voor bestaande constructies. Ook komen er vanuit de sector Gebouwde Omgeving nog steeds veel meldingen voor ledsystemen – al nemen die meldingen af. Het zijn allemaal technieken die algemeen bekend zijn, zeker ook in het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Mkb’ers durven nieuwe, innovatieve technieken toe te passen. Dit stelt ook onderneemster Claudia Reiner in het voorwoord van het EIA-jaarverslag. ‘Het mkb maakt steeds handiger gebruik van innovatieve en duurzame technologie.’

Dat blijkt ook uit het Praktijkverhaal van rozenkwekerij Porta Nova, die als eerste kwekerij volledig overschakelt op elektriciteit. Of uit het verhaal van Wierda Hybrid Technologies, die vrachtvervoer op unieke wijze elektrificeert.

Grote energiebesparing

De investeringen waarbij ondernemers gebruik maakten van de EIA hebben in 2018 geleid tot ongeveer:

  • 1.100 kiloton minder CO2-uitstoot. In 2017 was de CO2-reductie 980 kiloton CO2.
  • 624 miljoen m3 verwachte energiebesparing aan aardgas. Dit is vergelijkbaar met het jaarlijkse gasgebruik van 390.000 huishoudens.

Meer weten?

Bron: Rvo