UPDATES

Blog – Van energielabel E naar energielabel A

Door Redactie - 26 juli 2019

Tags:

In 2019 is Van Beek haar kantoorpand, een gemeentelijk monument van eind 1800 met energielabel E, volledig aan het verduurzamen. De ambitie: gaan voor energielabel A. Directeur Ron Hendriks vertelt in de blogserie ‘Practice what you preach’ hoe dat verduurzamingstraject er in de praktijk uitziet.

Onderstaand blog verscheen eerder op vanbeek.com.

Al vanaf 2006 zijn wij gehuisvest in ons prachtige pand aan de Utrechtsestraat 59 in Arnhem, een gemeentelijke monument uit 1875. Als huurder zijn wij content met de ligging en uitstraling van ons kantoor. Wel heeft dit gebouw zijn eigen typische kenmerken met betrekking tot comfort en indeling in relatie tot de gebouw- en installatie eigenschappen.

Energielabel C in 2023

Het verduurzamen van bestaand vastgoed is voor Nederland één van de grootste uitdagingen van deze tijd. Tijdens gesprekken over het huurcontract is het thema verduurzaming op tafel gebracht. De verhuurder stond in basis open om hierover van gedachten te wisselen. Ook de verplichting naar energielabel C in 2023 was een goede aanleiding om het nu te bespreken. Wel moet direct worden opgemerkt dat deze plicht nog niet officieel van kracht is voor gemeentelijke monumenten. Los van deze al dan niet verplichting, is juist ons pand bij uitstek geschikt om te gaan verduurzamen.

‘Ons kantoor is al het meest duurzaam’

Door de bouwstijl en monumentale waarde is het namelijk zo goed als zeker dat dit gebouw er over 100 jaar nog steeds zal staan. Dit in tegenstelling tot veel jongere gebouwen van minder goede kwaliteit, zoals te zien op veel bedrijfsterreinen, die nu veelal worden vervangen door nieuwbouw. Met andere woorden: ons kantoorpand is al het meest duurzaam. En juist dit gebouw energiezuinig maken, is bij uitstek relevant!

Waar een wil is…

De belangrijkste basis om dit vervolgens tot uitvoer te kunnen brengen is de wil van beide kanten om dit concreet te maken. Verhuurder, Louk Heimans Beheer BV, die zich een betrokken verhuurder noemt, heeft zich in deze coöperatief opgesteld. ‘Als het plan niet werkt, verander het plan, maar nooit het doel.’ Door als uitgangspunt het gezamenlijk belang centraal te stellen wordt de onderhandeling over kostenverdeling en toe te passen techniek een aangenaam spel. Eén waarin beide partijen hetzelfde doel nastreven om te komen tot een win-win situatie. En dat is gelukt! Van Beek is een langjarige huurovereenkomst aangegaan met duidelijke afspraken over investering en revenuen. Verhuurder blij, Huurder blij, Duurzaam Gewoon (Samen) Doen!

Wat betekent ‘split incentive’?

Split incentive betekent letterlijk vertaald ‘verdeelde motieven’. Bij het verduurzamen van vastgoed wordt hiermee geduid op het verschil in beweegredenen tussen verhuurder en huurder. Wat nu veel voorkomt is dat energiebesparende maatregelen niet worden uitgevoerd, doordat de verhuurder en de huurder het niet met elkaar eens worden. De verhuurder investeert in de energiebesparende maatregelen, terwijl de huurder slechts profiteert van de voordelen, bijvoorbeeld door een lagere energierekening.

Huurcontract

In het huurcontract van Van Beek zijn de volgende zinnen opgenomen over de verduurzaming:

Huurder en Verhuurder hebben de wens het pand te verduurzamen en hierin te investeren. Er is overeengekomen om na realisatie de hier vermelde kale huurprijs per <DATUM> of zoveel later dan de afgesproken werkzaamheden hebben plaatsgevonden met <X> procent van de uiteindelijke investering te verhogen.

De werkzaamheden bestaan uit het plaatsen van een lucht-water warmtepomp, plaatsen van monumentenglas incl. herstelwerkzaamheden van het schilderwerk, het plaatsen van PV-panelen op twee zijden van het dak incl. waar nodig vervangen van de dakbedekking en het aanbrengen van elektrisch bedienbare zonweringen herstel van de achtergevel i.v.m. het verwijderen van de bestaande zonwering. De richtprijs voor bovenstaande investeringen ligt op <XX> -excl. BTW.

Huurder draagt tegelijkertijd zorg voor het op zijn kosten aanbrengen van <Interne Maatregel> t.b.v. het verkrijgen van een zo gunstig mogelijk energielabel. De huurovereenkomst wordt verlengd met <X> jaren tot <XX>.

Dit is deel 3 van de blogserie ‘Practice what you preach’. Eerder schreef directeur Ron Hendriks over de vraag ‘Waarom? En waar te beginnen?’ en over de technische overwegingen.

Bron: Van Beek