UPDATES

Project ‘Frisse kantoren’ voor een gezonde werkomgeving

Door Redactie - 1 oktober 2019

Tags:

Een fris kantoor, daar zeg je geen nee tegen. In een samenwerking tussen FMN, TVVL, de VLA en TNO wordt hard gewerkt aan een nieuw label voor een duurzaam binnenklimaat. Want een gezonde kantoorwerkplek vraagt om een ander soort aandacht voor onder andere het binnenklimaat. Technisch kloppen de metingen vaak, maar de beleving van kantoorpersoneel laat nog flink te wensen over, laat de praktijk zien. En met duurzaamheid en welbevinden hoog op de FM-agenda zijn nieuwe stappen nodig.

Dit bericht verscheen eerder op FMN en is geschreven door Lizette Engelen.

Samenspel tussen techniek, gebouw en gedrag

De duurzame werkplek? Wat houdt dat in? Duurzaamheid is inmiddels ook al een aardig containerbegrip geworden. Maar uitgangspunt blijft dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn zodat we de aarde niet uitputten. Bij duurzame omgevingen hoort ook de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. De gezonde werkplek is één van de bewezen sleutelelementen naar duurzame inzetbaarheid. Welbevinden voor de organisatie, het team en het individu is een complexe puzzel, maar gelukkig is er houvast. Ruim twintig jaar werkervaring in de ziekenhuiswereld heeft mij, Lizette Engelen, veel geleerd over gezondheid en gezonde omgevingen.

In mijn werk en tijdens de masteropleiding Facility Management (FM) stond Healing Environment, de helende omgeving, centraal en ik raakte onder de indruk van de ‘kracht van de omgeving’. Niet alleen de helende aspecten maar ook de bijdrage aan transformatie en veranderingen en nudging van gedrag trekken mijn aandacht. En vooral in de zorg, met al zijn vastgoed, logistiek en efficiency-problemen vond ik het een interessante stap om dit denken mee te nemen richting de kantoorwerkplekken, waar toch bijna 40% van de tijd wordt doorgebracht door medische staf volgens Zweeds en Engels onderzoek.

Een kantooromgeving is in al zijn componenten een waardevolle investering, ook in de zorg. En daarin vond ik mijn plek als FM’er, om juist daar een sleutelrol te kunnen pakken om optimale, duurzame werkomgevingen te creëren. Een omgeving is niet alleen het fysieke kantoor maar een effectief samenspel tussen de techniek, het gebouw en gedrag. Alleen in dat samenspel worden optimale resultaten behaald. De werkplekstrategie van nu, en zeker van de toekomst.

Binnenklimaat speelt hoofdrol in ‘zieke’ gebouwen

Florence Nightingale beschreef al in 1859 de sleutelelementen voor een helende omgeving. In de tussentijd is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan om de effecten aan te tonen. Licht, geluid, natuur en lucht vormen de elementen uit de fysieke omgeving met bewezen effecten. Nieuws onder de zon? Niet echt. Maar wel opmerkelijk dat nog maar tien jaar geleden een boek met de titel ‘My office is killing me‘, geschreven door Jeffrey May, verschijnt dat ons helpt om te overleven in onze zieke gebouwen waarbij het binnenklimaat een hoofdrol speelt.

De Leesmanindex (2019Q1) laat zien dat wereldwijd luchtkwaliteit nog altijd in de top tien staat van factoren die als belangrijk worden gezien voor welbevinden op de werkplek. En als ik de afgelopen tien jaar naar al onze metingen en analyses kijk in de projecten rondom nieuwe huisvesting dan is, naast de wens voor goede koffie en catering, altijd het luchtklimaat in de top 3 aanwezig. En ik denk dat velen van jullie dit kunnen bevestigen. Technisch is er echter geen reden tot klagen te vinden. Bij metingen is de luchtkwaliteit keurig in orde. Aan de normen wordt keurig voldaan. Techniek en arbo zijn tevreden. Toch laten cijfers zien dat we nog niet kunnen spreken van een gezonde werkomgeving. Mocht je het filmpje van de Indoor Generation (Velux) nog niet gezien hebben, kijk het dan even. Dit kost je slechts 160 seconden. Na het zien van het filmpje ben je er zeker van overtuigd dat er nog een grote kloof te dichten is.

Uniek project met grote impact

Het nieuwe label voor het binnenklimaat was een logisch gevolg van alle discussies, klachten en verschillen van inzicht rondom het binnenklimaat. Remi Hompe van VLA, de actieve branchevereniging en Platform Binnenklimaattechniek: ‘Wij willen gezond binnenklimaat op de agenda krijgen.’ Via het platform www.binnenklimaattechniek.nl vind je al een PvE gezonde kantoren 2018. Een aanrader om te bekijken als je niet alleen energiebesparing, maar ook gezondheid op je agenda hebt staan.

Daarnaast is er in samenwerking met Rijksvastgoedbedrijf een aantal bestekdocumenten ontwikkeld die je ook op Platform Binnenklimaattechniek kan vinden. Met behulp van deze documenten kunnen FM’ers aan de slag met het thema luchtkwaliteit. Er wordt daarbij nog een stap verder gezet met het ontwikkelen van een label. Dit project zit in een eindfase. TNO gaat nu aan de slag om te kijken hoe het een en ander het best op een wetenschappelijk wijze beschreven en gemeten kan worden.

TVVL, VLA en FMN nemen deel aan het project om ervoor te zorgen dat we gezamenlijk tot een goed – en voor alle partijen haalbaar – label komen. Nu hoor ik je denken: ‘BREEAM?’, ‘WELL-standaard?’ Die raken zeker ook aan het thema, en mogelijk kunnen deze middelen onderdeel worden van het project, maar vooral WELL is om diverse redenen niet voor iedereen haalbaar. In 2019 hopen we het project ‘Frisse kantoren’ af te ronden. In de toekomst lever je hopelijk een kantoor op dat niet alleen energiezuinig is, maar ook goed scoort op aspecten zoals gezondheid, comfort en productiviteit. FMN is blij een bijdrage te leveren aan dit baanbrekende unieke project dat een grote impact zal hebben op het FM-werk. We houden je op de hoogte!

Bron: FMN