Smart Cities Event 2020 over opslag duurzame energie


TVVL houdt op 15 januari het Smart Cities Event 2020. Hoe organiseren we de opslag van duurzame energie? Wat voor oplossingen zijn er al op de markt en wat kunnen we de komende jaren nog verwachten? Wat voor invloed heeft dat op onze werkzaamheden?

Dit bericht verscheen eerder op TVVL.

Een van de onderdelen van de Energietransitie is de opslag van energie zoals warmte & koude en elektriciteit. We maken een transitie door van centraal, fossiel opgewekte energie naar duurzaam en decentraal opgewerkte energie. Dat is het onderwerp van het TVVL Smart Cities Event 2020.

Energie- en warmteopslag

Opgewekte elektriciteit van wind- en zonne-energie is moeilijk op te slaan voor momenten waarop de zon niet schijnt of het nauwelijks waait. De ideale batterij is er (nog) niet, ze zijn duur en hebben maar beperkte capaciteit. Bij warmte & koude spelen andere zaken. De warmte en koude vraag is het grootste in het tegenovergestelde seizoen. Bovendien is warmte bij transport kostbaar vanwege grote verliezen. Daarom is het van belang om duurzame warmte dichtbij de warmtevraag op te wekken, te oogsten en op te slaan wanneer deze beschikbaar is. Zo kan deze in de winter gebruikt worden voor warm tapwater en het verwarmen van gebouwen.

Oplossingen en invloed

Diverse sprekers laten zien wat de rol van opslag is binnen de energietransitie, maar ook welke oplossingen er zoal voorhanden zijn. Van waterstof tot zoutbatterijen, lithium of ammoniak, waterbuffering en koude- en warmteopslag in de bodem. We laten zien wat er nu al kan, maar we laten ook de innovaties zien die nog experimenteel zijn. Wil je meer inzicht in dit belangrijke aspect van de energietransitie? Meld je aan en zet 15 januari 2020 in je agenda!

Het volledige programma volgt nog. Aanmelden kan wel al via de website van TVVL.

Bron: TVVL

Beeld Beyond+Smart+Cities+-+4+maart+manifest-zonder+icoontjes: TVVL / TVVL