UPDATES

Blog Ronald Remijn: ‘Earth Overshoot Day 2019 – dit is de uitdaging’

Door Redactie - 13 december 2019

Tags:

Door onze wereldwijde overconsumptie gebruiken we elk jaar meer grondstoffen dan de aarde bezit of kan aanmaken. De dag waarop wereldwijd alle grondstoffen voor de rest van het jaar gebruikt zijn wordt Earth Overshoot Day genoemd. De berekende Earth Overshoot Day 2019 viel op 29 juli. Op dit moment is 1,75 keer de aarde nodig om alle grondstoffen te kunnen leveren. In Nederland hebben we zelfs 2,9 keer de aarde nodig om aan de vraag naar grondstoffen te voldoen.

Deze blog van Ronald Remijn, Lid FMN-expertgroep Circulaire en Inclusieve Economie en districtmanager Veolia, verscheen eerder op FMN.

Earth Overshoot Day is een initiatief van Global Footprint Network, een internationale onderzoeksorganisatie die meet en beheert hoe de wereld met haar natuurlijke rijkdommen omgaat. ‘We hebben maar één aarde. Dit is heel bepalend voor de toekomst van de mensheid; we kunnen niet 1,75 keer alle grondstoffen gebruiken zonder destructieve gevolgen’, zegt Mathis Wackernagel, oprichter van Global Footprint Network.

Nederlandse ecologische voetafdruk ligt dit jaar op 2,9 aardes

De Nederlandse voetafdruk neemt de laatste jaren gelukkig gestaag af. Volgens Global Footprint Network had Nederland op het hoogtepunt in 2008 een ecologische voetafdruk van 4,1, wat betekent dat we ruim vier aardes nodig hadden om aan de vraag naar grondstoffen te voldoen. In 2016 lag dat getal op 3. De Nederlandse ecologische voetafdruk ligt dit jaar op 2,9 aardes. Global Footprint berekende daarnaast waarop de Earth Overshoot Day zou vallen als de hele wereld zou leven zoals Nederlanders doen. In plaats van 29 juli zou die dag dan al op 4 mei bereikt zijn. De ‘vroegste’ dag is op 11 februari, als iedereen de hoeveelheid grondstoffen zou gebruiken zoals Qatar dat doet.

Hoe kun jij de Earth Overshoot Day-datum veranderen?

Met een minder belastende leefstijl en een circulaire economie (kringloopeconomie) zouden we het grondstoffengebruik flink moeten kunnen terugdringen. We dienen onze ecologische voetafdruk te verminderen door in ieder geval minder te consumeren. Dit is voor velen een uitdaging, omdat we er nauwelijks bij stilstaan dat we te veel grondstoffen verbruiken. De volgende stap is dat we onze consumptie naar een circulaire economie gaan aanpassen. Voor het vervaardigen van producten dient zoveel als mogelijk gebruik te worden gemaakt van duurzame grondstoffen, zoals hout uit bossen die duurzaam worden beheerd (FSC-hout en PEFC-hout) of gerecyclede materialen.

Onze levensstijl aanpassen, waarbij minder tot geen nieuwe grondstoffen nodig zijn, zal niet gemakkelijk zijn. Maar het is ook een enorm mooie uitdaging, voor zowel consumenten als producenten. En wat een fraai resultaat zou het zijn als de komende jaren Earth Overshoot Day niet steeds vroeger, maar juist steeds later in het jaar zou vallen en op een gegeven moment zelfs niet meer zou blijken te bestaan. Bereken zelf eens je persoonlijke Earth Overshoot Day via www.footprintcalculator.org.

Ronald Remijn rea
Lid FMN-expertgroep Circulaire en Inclusieve Economie
Districtmanager Veolia

Bron: FMN