Duurzame renovatie Fenixloods met Groenverklaring goedkoper gefinancierd


De Fenixloods I in Rotterdam is op duurzame wijze gerenoveerd. In de voormalige loods zijn kadewoningen, kantoorruimten, een openbare parkeergarage, een B&B, horeca en culturele voorzieningen gerealiseerd. Op de historische loods zijn 214 nieuwe loftappartementen geplaatst. De duurzame renovatie van het bestaande gedeelte kon mede dankzij een Groenverklaring van RVO.nl goedkoper gefinancierd worden.

Een uitgebreide versie van dit artikel is verschenen in het Vastgoedjournaal op 16 januari en in RenovatieTotaal op 28 januari 2020.

Met 45.000 m2 is Fenixloods I een van de grootste bouwprojecten van Nederland, vertelt Christiaan Cooiman van Heijmans. ‘Het nieuwe volume is vier keer zo groot als het oorspronkelijke volume. Maar we hebben er wel voor gezorgd dat het nieuwe gebouw het oude niet wegdrukt. Dat hebben we gedaan door goed naar de verhoudingen te kijken.’ Het combineren van de oude loods en de nieuwbouw kwam op het bordje van MEI architects and Planners. Robert Platje van dat bureau vertelt waarom hun ontwerp als winnend plan uit de aanbesteding kwam. ‘Doordat we het gebouw een getrapt volume hebben gegeven, sluit het aan de ene kant goed aan bij de laagbouw van Katendrecht en aan de andere kant bij de hoogbouw op de Kop van Zuid.’

Groenregeling

‘Geen goedkope opgave’, vertelt Paul Smorenburg, investeringsmanager bij APF International over het project Fenixloods I. Met het Vastgoed CV APF XIX investeerde APF in de commerciële plint van Fenix I. Om het rendement voor de beleggers gunstiger te maken vroeg APF een Groenverklaring aan voor het pand. Smorenburg: ‘De Regeling Groenprojecten maakt dat de financiering bij Triodos Bank iets aantrekkelijker kan worden aangetrokken. Dat betekent in ons geval dat we 0,5% rentekorting kunnen krijgen over het deel dat groen gefinancierd is. Dat is in dit geval ongeveer een kwart van de totale lening. Er moet uiteraard wel voldaan worden aan de voorwaarden van de Regeling Groenprojecten.’

Duurzame renovatie

De renovatie van de Fenixloods is zeer duurzaam uitgevoerd. Het gebouw is voorzien van isolatie en nieuwe kozijnen en beglazing. Een WKO zorgt voor de verwarming en koeling van het pand en het wordt aanvullend ondersteund door een aansluiting op de stadsverwarming. Ook het behouden van het gebouw op zich is duurzaam meent Menno Brouwer, adviseur bij RVO.nl. ‘Het gebouw heeft een tweede leven gekregen. Ze hadden ook kunnen besluiten om dat gigantische betonnen casco te slopen en er een nieuw gebouw voor in de plaats te zetten. Dat het casco is hergebruikt, is eigenlijk de ultieme vorm van duurzaamheid.’