UPDATES

Praktijkvoorbeeld: Eigenaar bedrijfspand breekt contract open om energiebesparende maatregelen door te voeren

Door Redactie - 14 oktober 2020

Tags:

Op het moment dat Robert Jan ging meedenken over het beheer van het gebouw, was er nog niet eerder over duurzaamheid nagedacht. Robert Jan heeft vanaf dat moment gewerkt met de intentie om echt de optimale duurzaamheidsmogelijkheden te realiseren. Vanuit zijn eigen persoonlijke missie om de gebouwde omgeving te verduurzamen.

Dit artikel verscheen eerder op Energieslag.

Het gebouw van ongeveer 4500 m2 bestaat uit een kantoorgedeelte met een aantal werkplekken en een bedrijfshal (4000 m2). De huurder heeft deze ruimte vooral in gebruik als distributiehal. Momenteel werken er 25 mensen: 5 in de hal, rest op kantoor. Het onderlinge contact tussen huurder/gebruiker enerzijds en eigenaar anderzijds is goed te noemen.

Ondanks dat er vanuit de huurder niet direct interesse was om te investeren in duurzaamheid, is Robert Jan dat namens de eigenaar toch blijven bespreken. Met behulp van een SDE-subsidie heeft hij, ook voor de gebouwen van een paar buren, een plan opgesteld. In het kader van de Informatieplicht Energiebesparing is het gehele pand in kaart gebracht. Er volgden verschillende gesprekken met de huurder over de beoogde aanpassingen in het kantoorgedeelte. De hal bleek een grotere uitdaging. Door de grote oppervlakte en zeer beperkte isolatie liepen de kosten van de opties snel op. De maatregelen voor het beperken van de warmtevraag binnen het kantoor verwachten we ruim binnen 10 jaar terug te verdienen.

Een greep uit de toegepaste maatregelen:

  • Verlichting (+/- 45.000 kWh) upgrade naar LED (zowel kantoor als hal). Bijzonderheden: oude armaturen worden omgebouwd en dus niet weggegooid door het voorschakelapparaat (VSA) te verwijderen en waar nodig te renoveren. Terugverdientijd nog net binnen 5 jaar.
  • Zonnestroomsysteem van 184 panelen op de elektriciteitsaansluiting van de huurder, waardoor deze het voordeel heeft.
  • Stalen platendak (Rc waarde 1) kantoorgedeelte is van binnenuit geïsoleerd met iso-booster T5 boven het systeemplafond. Er is een Rc waarde van 4,7 toegevoegd. Extra voordeel: houdt in de zomer ook de warmte buiten.
  • Radiatoren voorzien van Tonzon folie en SpeedComfort radiatorfans.
  • Opnieuw inregelen van thermostaten en verlagen van de stooklijn van de CV naar 60 graden.
  • Dubbel laadpunt voor elektrische auto’s.
  • Optie over voor huurder: infrarood aanstralen of aanbrengen stoelverwarming bij werkplekken in de hal, waardoor de luchttemperatuur in de hele hal omlaag kan.
  • Toekomstige optie: verder isoleren en/of compartimenteren, waardoor gasloze verwarming van de distributiehal rendabel(er) wordt.

Shared incentive

Het initiatief voor verduurzaming is in dit geval vooral door de eigenaar genomen. Deze heeft de huurder aangeboden het pand op zijn kosten energetisch te verbeteren en het voordeel op de energierekening door te kunnen berekenen in de (nieuwe) huurprijs.

Om de investeringen te kunnen verrekenen, is het contract opengebroken. Vanaf 1-1-2021 is dat nieuwe huurcontract (met een huurtermijn van 5 jaar met optie tot nogmaals 5 jaar) van kracht.

De huurder heeft deze huurverhoging (immers forse besparing op elektra) geaccepteerd, omdat ook andere onderhoudsmaatregelen werden opgepakt en uitgevoerd. Denk aan het opknappen van de tuin, plaatsen van een extra kozijn en het laten plaatsen van nieuwe vlaggenmasten. Hierbij is de timing dus van groot belang, bedenk goed wat het juiste moment van aanpakken is.

Belangrijkste leerpunt

Het eenzijdig openbreken contract kan, mits je als eigenaar bereid bent ook alle andere zaken die ter tafel komen aan te pakken en/of op te lossen.

Oproep bijeenkomst Energierenovatie van een bedrijfshal

TKI Urban Energy* organiseert op 9 november 2020 een bijeenkomst Energierenovatie van een bedrijfshal. Bedrijfshallen zijn namelijk goed voor zo’n 25% van het gasverbruik in de utiliteitsbouw en vertegenwoordigen een enorm oppervlak voor het opwekken van zonne-energie. Ondanks dat vallen bedrijfshallen qua regelgeving ‘tussen wal en schip’. Op deze bijeenkomst worden de laatste inzichten om hallen integraal aan te pakken besproken.

De bijeenkomst is zowel online als offline te volgen. Hier meer informatie over de bijeenkomst.

* Robert Jan van Egmond is werkzaam bij TKI Urban Energy als programmamanager duurzame Warmte en koude.

Dit artikel is de eerste van een serie praktijk voorbeelden ‘van Split Incentive naar Shared Incentive’, een onderzoek door Sannie Verweij in opdracht van RVO.

Bron: Energieslag