ISDE breidt uit met isolatie en meer duurzame energieopties


Woningeigenaren en zakelijke gebruikers kunnen dit jaar weer subsidie aanvragen voor duurzame energieopwekking, isolatiemaatregelen en/of aansluiting op een warmtenet. Dat kan met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). In 2021 is er 124 miljoen euro budget beschikbaar.

Dit bericht verscheen eerder op RVO.

Woningeigenaren kunnen al subsidie aanvragen voor een zonneboiler en een warmtepomp. Daarbij kunnen zij dit jaar ook een aanvraag indienen voor aansluiting op het warmtenet. En er is voor woningeigenaren ook subsidie voor vijf typen isolatiemaatregelen: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas.

Er gelden verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de ISDE. Zo moet de eigenaar de koopwoning als hoofdverblijf hebben. En als een woningeigenaar in aanmerking wil komen voor een isolatiemaatregel, dan moet hij daarnaast nog voor minimaal één andere maatregel subsidie aanvragen. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn, een warmtepomp of zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

Zakelijke gebruikers

Zakelijke gebruikers zijn bedrijven, woningcorporaties, verenigingen, Verenigingen van Eigenaren (VvE’s), overheden en particuliere verhuurders. Voor deze doelgroep is er subsidie beschikbaar voor een warmtepomp en een zonneboiler.

Vereniging van Eigenaren

Binnen de ISDE is er voor VvE’s ook subsidie voor een centrale aansluiting op een warmtenet. Het moet gaan om een appartementencomplex, waarvan de bewoners eigenaar zijn van het koopappartement én hoofdbewoner zijn.

VvE’s kunnen nog tot en met 31 december 2022 subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen. Dit kunnen zij aanvragen via de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is per 31 december 2020 vervallen voor woningeigenaren.

Meer weten?

Bron: RVO

Beeld construction-4279148_1280: Pixabay / Сергей Корчанов