Prioriteit van verduurzamen flink verhoogd tijdens coronajaar


Het bedrijfsleven is volop bezig met een duurzame herstart uit de coronacrisis en bedrijven vinden duurzaamheid nu belangrijker geworden dan voor het uitbreken van de pandemie. Dat blijkt uit een onderzoek van ING onder honderden bedrijven.

Dit bericht verscheen eerder op ing.nl.

Met name de grootbedrijven (250-1000 medewerkers) zien een sterkere noodzaak dan vlak voor de crisis om zelf te verduurzamen: 79% geeft dat aan. Een derde heeft tijdens de coronacrisis daarin zelfs al extra geïnvesteerd. De bevraagde bedrijven verduurzamen vooral voor een beter milieu, maar ook om kosten te besparen. Ook de toekomst van het bedrijf veiligstellen blijkt een belangrijke drijfveer. Meer bedrijven doen voor de benodigde investeringen een beroep op externe financiering dan voor de crisis.

Tussenkop

‘In deze tijd die vooral om corona draait is juist duurzaamheid voor bedrijven belangrijker geworden,’ zegt Annemein Kolk, directeur Zakelijk bij ING. ‘Dat is heel duidelijk gebleken doordat we het onderzoek twee keer hebben gedaan: vlak voor de crisis, naar aanleiding van het Klimaatakkoord, en nu een jaar later. Bij de eerste meting bleek al dat bedrijven verduurzamen noodzakelijk vonden en bovendien dat het bedrijfsleven daarbij het voortouw moest nemen. We hebben onlangs het onderzoek herhaald om de invloed van corona te zien op de verduurzamingsplannen. Wat blijkt: ruim de helft van de bedrijven is duurzaamheid tijdens de coronacrisis belangrijker gaan vinden. Bij grote bedrijven is dit zelfs ruim twee derde.’

Ruim de helft van de bedrijven (59%) is al veel bezig met verduurzamen, onder grootbedrijven is dat zelfs driekwart (74%). Het gaat meestal om relatief makkelijk door te voeren maatregelen zoals energiebesparing, het recyclen, reduceren en scheiden van afval, waterbesparing en het gebruiken van duurzame energie. Toch blijkt dat er steeds meer bedrijven zijn die ook aan CO2-reductie (26% naar 29%) doen, duurzame producten en productiemethodes ontwikkelen (15% naar 18%) of circulair produceren (12% naar 16%).

Lees het volledige artikel op de website van ING.

Bron: Persbericht ING