UPDATES

Praktijkvoorbeeld – zes groene daken ter inspiratie

Door Redactie - 24 mei 2021

Tags:

Bij steeds meer gebouwen draagt het dak bij aan de klimaatdoelen en vaak nog aan meer. Zes voorbeelden ter inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Speciaal voor de afgelopen internationale biodiversiteitsdag, (22 mei 2021), heeft Bouwstenen voor Sociaal dit lijstje samengesteld. Samen zijn de zes voorbeelden goed voor 20.000 vierkante meter groen.

Dit bericht verscheen eerder op bouwstenen.nl

Groenblauw dak Daltonschool Voorburg

Deze middelbare school heeft een begroeid dak van 1500 vierkante meter. Een deel staat vol met traditionele sedum begroeiing en zonnepanelen. Doordat de panelen op een groen dak staan, worden ze minder warm en leveren ze een beter rendement.

Natuurdak Biesbosch Museum

In dit duurzame gebouw, dat onderdeel is van het omringende landschap, word je meegenomen in het ontstaan van de Biesbosch. Het dak is volledig bedekt met gras- en kruidenplanten. Zo heeft het natuurinclusieve ontwerp extra ecologische waarde.

Biodivers dak gemeentehuis Groningen

Sinds vorig jaar heeft dit gemeentehuis een groen dak. Het pand staat in het hart van de binnenstad en moet op deze manier bijdragen aan het vergroenen van de stad. Het dak isoleert nu beter en nog belangrijker: het is goed voor de biodiversiteit.

Daklab Hogeschool van Amsterdam

Vorig jaar is dit dak omgetoverd tot een laboratorium. Het dak zorgt voor meer biodiversiteit in de stad, beschermt tegen hitte en vangt overtollig water op na fikse regenbuien. Studenten en onderzoekers aan de HvA gebruiken het dak om onderzoek te doen naar wateroverlast in de stad en nog veel meer.

Bomendak bij Erasmus MC Rotterdam

Het ziekenhuis heeft twee daktuinen van zo’n 3.000 vierkante meter. De tuinen zijn ingericht als boomgaarden met noten-, appel- en perenbomen. De tuinen zorgen voor de opvang en vertraagde afvoer van regenwater en ze dragen bij aan het verminderen van hittestress.

Grasdak bibliotheek TU

Het is misschien wel een van de meest gefotografeerde daken van Nederland: de bibliotheek van de TU Delft. Maar liefst 5500 vierkante meter dakoppervlak dient als groene oase. Veel materiaal van het vorige dak is hergebruikt, ook de lekkende EPDM-laag.

Word ook groen

Het landelijke doel is om de achteruitgang van de natuur te stoppen. Dat is onder andere van belang voor onze voedselvoorziening en onze gezondheid. Groene daken gaan deze achteruitgang tegen. De daken verbeteren de biodiversiteit van een plek en zorgen daarnaast voor verkoeling. Een standaard bitumen dak kan in de zomer tot 80 graden opwarmen. Met een groen dak verlaag je dat tot 30 graden. De aanlegkosten van een dak variëren van €30 tot €120 per vierkante meter.

Bron: Bouwstenen