UPDATES

Datastelsel verduurzaming utiliteit (DVU) na succesvolle testfase richting livegang

Door Redactie - 12 juli 2022

Tags:

Het datastelsel Verduurzaming Utiliteit maakt structurele benchmarking van het werkelijk energieverbruik per vierkante meter mogelijk voor verschillende gebouwcategorieën. Het datastelsel wordt ontwikkeld door het Rijk in samenwerking met Platform Duurzame Huisvesting. Op dit moment testen ongeveer 40 uiteenlopende organisaties het stelsel.

Om de gestelde CO2-reductie doelen in het Klimaatakkoord en aankomende EU richtlijnen te behalen, moeten gebouwen substantieel energie-efficiënter gemaakt worden. Dat vraagt om grofweg twee zaken: informatie over hoe de gebouwen in Nederland er nu voor staan én kosteneffectieve maatregelen. In beide gevallen is snelle beschikbaarheid van volledige energie- en gebouwdata (uiteraard met toestemming van de aangeslotene) essentieel.

Daarom ontwikkelt het Rijk in samenwerking met Platform Duurzame Huisvesting het Datastelsel Verduurzaming Utiliteit (DVU). Via het DVU kunnen eigenaren van gebouwen (data-gerechtigden) data over hun gebouw(en) makkelijk en veilig delen met hun dienstverleners (die vaak met deze data werken: data-gemachtigden). Zo kan iedere gebouweigenaar samen met hun dienstverlener tot een optimaal kosteneffectieve verduurzaming van diens gebouw komen. Daarbij kunnen we dan (brede) benchmarks maken en zo meten of we in Nederland genoeg CO2-reductie binnen de utiliteitsbouw realiseren.

Op dit moment testen ongeveer 40 uiteenlopende organisaties het stelsel. Na deze testfase scherpen we het stelsel aan en gaan we de nieuwe fase in van showcasing en daadwerkelijk gebruik.