UPDATES

Nieuw instrument voor datagedreven verduurzamen: Datastelsel Verduurzaming Utiliteit

Door Redactie - 9 oktober 2023

Tags:

Volgens je energielabel zou je kantoor jaarlijks 100 kWh per m2 moeten verbruiken. Maar hoeveel verbruikt je kantoor in de praktijk nu echt? Zijn je verwarmingsinstallaties wel goed ingeregeld? En in het bos van verduurzamingsmaatregelen, welke zijn voor jouw pand nu de slimste om toe te passen? Met inzicht in het werkelijke energiegebruik per m2 van je gebouw kan je installateur vaak al direct zo’n 15% energie voor je besparen. En kun je bovendien je optimale verduurzamingsroute bepalen. Datagedreven verduurzaming noemen we dat. Per vandaag is het mogelijk door de lancering van het Datastelsel Verduurzaming Utiliteitsbouw (DVU).

Één plek om gebouwdata te verkrijgen

Voor iedereen die zijn gebouw wil verduurzamen is er nu een datastelsel toegankelijk waarin het exacte verbruik van een gebouw te zien is. Dat is essentieel om met precisie te besluiten waar de besparingsmogelijkheden zitten en welke stappen het slimste rendement opleveren. Op dit moment wordt vaak gewerkt met een schatting van het verbruik of een gemiddelde. Daardoor is de gekozen maatregel niet met zekerheid effectief voor het verlagen van energiegebruik of kostenefficiënt. In het datastelsel wat per vandaag live is kan gebouwdata opgevraagd, toestemming verleend en een benchmark gemaakt wordt. “Ik verbaas mezelf nog dagelijks dat dit er nog niet was, maar nu zijn we live en kunnen alle ondernemingen met een gebouw er gebruik van maken.” Zegt Marco Witschge, de projectleider van de ontwikkeling van het datastelsel.

Inzicht, autorisatie en vergelijken

Er zijn meerdere redenen waarom het zo moeilijk is om een datastelsel als dit in de lucht te krijgen. Je kan je iets voorstellen bij de vraagstukken van privacy en gevoelige informatie, maar het is ook een uitdaging om te zorgen dat de verschillende soorten data in dezelfde ‘taal’ aan elkaar verbonden worden. Nu dat is gelukt staat het datastelsel live. Het is een online omgeving waar je na het invullen van gegevens van het gebouw, data over het verbruik kan uitlezen. “Gewoon simpelweg het besef van waar het gebouw nu staat, hoeveel energie wordt er verbruikt? Hoeveel wordt er verspild? Wat staat er ’s nachts te draaien?” zegt een energieadviseur die het datastelsel als testgebruiker inzag. Je kunt je verbruik benchmarken ten opzichte van het gemiddelde verbruik van vergelijkbare gebouwen. Daarna heb je de mogelijkheid om iemand anders te autoriseren om met de data van jouw gebouw aan de slag te gaan.

Versnelling in de verduurzaming van gebouwen in Nederland

De ontwikkeling van het datastelsel is één van de afspraken uit het klimaatakkoord die CO2 reductie kan versnellen. Het biedt de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in het werkelijk energieverbruik van gebouwen in Nederland. Dat inzicht maakt datagedreven verduurzaming, kosten efficiëntie en een verkleining van regeldruk voor gebouweigenaren mogelijk. Bovendien hoeven dit soort data nu niet meer handmatig of in foutgevoelige tabellen worden bijgehouden. Concreet betekent dat voor gebouweigenaren: minder tijd en geld besteden aan meer rendement en besparing. Zoals één van de enthousiaste testgebruiker zegt: “Waar ik al jaren om verlegen zat, dat is nu ontsloten’.

Wil je jouw energie- en gebouwdata ook ontsluiten, de data over een gebouw verkrijgen via autorisatie of gewoon meer weten over het datastelsel, kijk dan verder op www.datastelselverduurzamingutiliteit.nl.