UPDATES

Nieuwe whitepaper over conditiemeting gebouwde omgeving

Door Redactie - 28 augustus 2017

Tags:

Hoe bepaal je welke technische facilities echt kritisch zijn voor jouw primaire proces? Zou het niet mooi zijn als je vooral daarop de onderhoudsactiviteiten richt? In de whitepaper ‘Conditiemeting gebouwde omgeving, instrument als bouwsteen voor onderhoudsmanagement in relatie tot risicobeheersing’ gaat Rinus Vader in op de NEN 2767-1:2017. Met deze norm wordt risicogedreven onderhoud mogelijk, het is een methode om de conditie van gebouwdelen eenduidig vast te leggen.

Dit persbericht verscheen eerder op FMN.nl.

Conditie, gebruikskwaliteit, maatschappelijke kwaliteit, locatie, flexibiliteit en risico’s bij uitval. Het zijn allemaal invloedsfactoren voor het beheer en beleid van vastgoed. Conditiemeting van facilities is een van de hulpmiddelen waarvan de uitkomsten helpen keuzes te maken bij onderhoudsmanagement in relatie tot risicobeheersing.

Toetsing en onderbouwing

Kern van de NEN 2767-1 is het kwantificeren van de degradatie van bouwdelen op basis van de geconstateerde gebreken, afgezet tegen de aanvaardbaar geachte risico’s, die het bouwdeel veroorzaakt wanneer het zijn functie niet meer naar behoren kan vervullen. Dit vormt het hart van de toetsing en onderbouwing van het vastgoedbeleid van een organisatie. Denk hierbij aan zorgorganisaties, ziekenhuizen, fabrieken en woningcorporaties, maar ook aan overheden, beleggers in CRE-organisaties, facility managers en ‘gebruikers’ van vastgoed zoals kantoren, woningen, winkels en bedrijfspanden.

Overigens zijn niet alle gebouwdelen (assetgroepen) bij falen kritisch voor de organisatie in het bereiken van haar doelen. Daarom is het sterk aan te bevelen gedetailleerde fout-effectanalyses te beperken tot die assetgroepen, waarvan het goed functioneren wel kritisch is voor de organisatie.

Norm inzetten

Meer over de NEN 2767-1:2017 lees je in de whitepaper van Rinus Vader, waarin hij uitlegt hoe professionele facility managers en assetmanagers deze norm kunnen inzetten. Een aanrader voor degenen die zoeken naar onderhoudsprogramma’s met effectieve ingrepen met het oog op een aanvaardbaar risiconiveau.

Download hier de whitepaper.

Rinus Vader is lid van de FMN-expertgroep Vastgoed van de Toekomst en leading professional bij Royal HaskoningDHV.

Bron: FME.nl

Foto: Creativeart – Freepik.com